Spanjaarden recycleren olijfolie tot zeep voor Peru

De Spaanse organisatie Madre Coraje verscheept jaarlijks 80 ton zeep naar Peru. Ze maakt de zeep zelf, van gebruikte olijfolie die ze overal in Spanje verzamelt.

In de Spaanse keukens wordt jaarlijks 500 miljoen liter olijfolie gebruikt. Komt het goedje in de riolering terecht, dan vervuilt dat het water en wordt grote milieuschade toegebracht, zegt Madre Coraje. De humanitaire organisatie probeert daarom zoveel mogelijk olijfolie te recupereren. “Het respect voor het milieu staat centraal in al onze activiteiten, initiatieven en projecten”, zegt voorzitter Antonio Gómez.

Madre Coraje verzamelt de gebruikte olijfolie via driehonderd containers die in zes Spaanse provincies staan opgesteld. Daarmee maakt ze zeep in een atelier in de Zuid-Spaanse stad Jerez de la Frontera. Ook de toestellen waarmee de zeep wordt gemaakt, zijn gerecupereerd. Het gaat om afgedankte brooddeegmachines.

Een deel van de opgehaalde olie, 500.000 liter per jaar, gaat naar bedrijven die er biobrandstof van maken. Met de inkomsten financiert Madre Coraje ontwikkelingsprojecten in Peru.

Verwaarloosde kinderen

Sinds 1992 heeft Madre Coraje al 770 ton zeep naar Peru gestuurd. De zeep wordt in heel Peru verdeeld, in opvangcentra en organisaties voor verwaarloosde kinderen, ouderen, mensen met een handicap en kansarme vrouwen.

De zeep “helpt wonden te helen en geneest ook schimmels”, zegt de vijftienjarige Alid Ala, een van de achthonderd verwaarloosde kinderen in opvangcentrum Comunidad de Niños Sagrada Familia aan de rand van de Peruaanse hoofdstad Lima. De helft van de hulp voor het centrum komt van Madre Coraje. Die schenkt niet alleen zeep maar ook kleding, voedsel, medicijnen rolstoelen en naaimachines.

De zeep heeft niet alleen medicinale kwaliteiten, het gebruik van zeep maakt ook deel uit van een educatieve strategie waarbij de begunstigen, vooral kinderen, het belang van hygiëne leren waarderen in hun ontwikkeling, zegt Manuel Conde, verantwoordelijke voor het project in Lima.

Duurzaamheid

Madre Coraje stimuleert ook de recyclage van textiel, batterijen, telefoons, röntgenfoto’s en naaimachines.

Spanje telt nogal wat hulporganisaties die bijzondere aandacht aan het milieu schenken. Het Spaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking (AECID) integreert “respect voor de duurzaamheid van het milieu als een prioriteit in al haar beleidsmaatregelen”, zegt communicatieverantwoordelijke Virginia Castrejana.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.