Volkslied voor Nonkel Bob

Johnny Clegg, da’s volop zwelgen in nostalgie voor wie al militant was in de jaren tachtig en daar nog met enige vreugde aan terugdenkt.
Nelson Mandela was nog een symbool van radicaal verzet en pleiten voor One man, One vote was -zeker in Vlaamsnationale kringen- nog not done –en in alle eerlijkheid heeft die terughoudendheid om de zwarte meerderheid rijp te achten voor de verantwoordelijkheden van een volwassen democratie in die kringen tot een stuk in de jaren negentig geduurd.
In die dagen van onpeilbare duisternis danste Clegg de porseleinenwinkel van de politieke haalbaarheid in met onvervalste Zoeloeritmes en -melodieën. De benen hoog in de lucht op de martiale muziek van de muzikanten waarmee hij Apartheidsgewijs niet mocht spelen, de zwarte close harmonies op de achtergrond van een onvevalst witte stem en Engelstalige tekst: Johnny Clegg was een dijk van een symbool. 
Asimbonanga en Scatterlings of Africa waren zijn grootste hits, Third World Child en Cruel Crazy Beautiful World z’n meest succesvolle cd’s. Maar de geschiedenis is niet geëindigd op 27 april 1994, de dag waarop eindelijk elke man en elke vrouw in Zuid-Afrika aan vrije en democratische verkiezingen kon deelnemen.
Johnny Clegg bracht dit jaar met One Life een nieuwe cd uit.
Op het eerste gehoor is er niet zoveel veranderd in Zuid-Afrika. De heupen swingen zich nog steeds uit elk verband (probeer bijvoorbeeld eens Utshani Obulele eens te beluisteren zonder in spontane danspassen en politiek correcte toyi-toyi uit te barsten) en de politiek is met geen laserstraal uit deze cd te branden.
Gelukkig is Clegg het nieuws blijven volgen na de vrijalting van Mandela. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn Anthem for Uncle Bob. Dat is geen loflied voor onze Vlaamse Nonkel Bob en zijn bloemenplukkende kleine, kleine kleuterkes, maar een verzetslied tegen de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe: ‘The revolution has eaten its children / I see the river of dreams run dry ‘.
Johnny Clegg klinkt nog altijd overtuigend en eerlijk, en al is zijn muziek anno 2007 allesbehalve vernieuwend, ze is wel nog altijd aanstekelijk en authentiek. Een aanrader voor wie de bronnen van de legendarische Graceland van Paul Simon nog eens wil ontdekken, of voor wie gewoon een fijn feestje wil bouwen. Oefen die Zoeloe-dans wel eerst eens voor de spiegel, want als de blanke man of vrouw er zich met stramme ledematen aan waagt, ziet het er écht belachtelijk uit. (gg)

One Life van Johnny Clegg is uitgegeven door Marabi Productions, 46817.2

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.