Ban Ki-moon gaat betogen tegen klimaatverandering

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), gaat zondag in New York mee betogen met de wereldwijde mars voor actie tegen de klimaatverandering. Ook in Brussel is een optocht gepland.

Dat de grote baas van de VN gaat betogen, is op zijn zachtst gezegd uitzonderlijk. Maar de inzet is dan ook groot, zegt Ban. “Ik zal arm in arm lopen met de mensen die actie voeren tegen de klimaatverandering. We staan samen aan de juiste kant in dit cruciale vraagstuk rond onze gemeenschappelijke toekomst.”

De aankondiging toont aan hoe hoog de inzet is van de klimaattop volgende week in New York. Daar zullen wereldleiders rond de tafel zitten om te praten over manieren om de klimaatverandering te beperken. Ze moeten er de fundamenten leggen voor de cruciale klimaattop in Parijs in 2015. Onder meer de Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier Cameron worden er verwacht.

“We moeten dringend actie ondernemen tegen de klimaatverandering”, zegt Ban. “Hoe langer we wachten, hoe hoger de prijs in middelen en mensenlevens. De klimaattop die ik volgende week heb samengeroepen, heeft twee doelen: politieke wil mobiliseren voor een universeel en betekenisvol klimaatverdrag in Parijs, en ambitieuze stappen zetten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. We verwachten een indrukwekkende opkomst van leiders van regeringen, banken, bedrijven en organisaties. Maar we verwachten vooral significant engagement en vooruitgang.”

Historische mars

New York maakt zich op voor een historische betoging zondag. De initiatiefnemers leggen de lat hoog: ze willen de grootste klimaatmars in de geschiedenis op de been brengen. Afgaande op het aantal organisaties dat mensen helpt mobiliseren zou dat wel eens kunnen lukken. Meer dan 950 organisaties mobiliseren hun leden om op straat te komen. Naast milieuverenigingen, zetten ook veel maatschappelijke organisaties, vakbonden, hulporganisaties, religieuze groepen en bedrijven hun schouders onder het evenement

Tegelijk met de optocht wordt in onder Berlijn, Parijs en Londen betoogd. Ook in Brussel en Amerstam zijn zondag klimaatmarsen gepland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.