EU stopt steeds meer consumentenproducten om chemisch risico

Vorig jaar werden in de EU meer dan tweeduizend onveilige producten uit de markt genomen, voornamelijk speelgoed en kledij. Een gevaarlijke chemische samenstelling is de belangrijkste oorzaak.

  • Clay Critters (CC by-sa 2.0) Ftalaten in speelgoed of lood in juwelen: het zijn maar enkele voorbeelden van gevaarlijke chemische stoffen in alledaagse consumentenproducten. Clay Critters (CC by-sa 2.0)

Ftalaten in speelgoed of lood in juwelen: het zijn maar enkele voorbeelden van gevaarlijke chemische stoffen in alledaagse consumentenproducten. Als een EU-lidstaat een product als gevaarlijk bestempelt, wordt dit via het zogenaamde rapid alert-systeem gedeeld met de hele Unie. In 2015 werden zo 2072 consumentengoederen gemarkeerd.

Bij meer dan een kwart van de producten was dat het geval omdat ze gevaarlijke chemische componenten bevatten, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie voor 2015. Ook in 2014 was de chemische samenstelling goed voor een kwart van de verboden producten, maar werden nog net iets meer producten gemarkeerd omdat ze een verwonding konden veroorzaken.

Maatregelen

De Europese consumentenorganisatie BEUC vraagt de Europese instellingen om ingrijpende maatregelen te nemen tegen de vervuiling van consumentenproducten met schadelijke chemicaliën. ‘Jammer genoeg zijn de resultaten dit jaar niet nieuw’, zegt BEUC-directeur Monique Goyens. ‘Er is nood aan striktere regels voor de controle van de markt. De lidstaten blokkeren nu al drie jaar een vernieuwing van het rapid-systeem, die voorgesteld is door de commissie en gesteund wordt door het parlement. Die stilstand is onaanvaardbaar.’

Des te zorgwekkend is dat Europeanen hun producten steeds vaker rechtstreeks via het internet bestellen bij leveranciers buiten de EU, zegt de organisatie. Het aantal Europese burgers dat online producten koopt is tussen 2006 en 2015 met 27 procent gegroeid. Daardoor wordt het voor de regulatoren veel moeilijker te controleren of de geleverde producten wel stroken met de wetgeving.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.