Illegale houtkap teistert Bulgarije

Illegale houtkap is niet alleen buiten de Europese Unie een probleem. In Bulgarije wordt jaarlijks 2,4 miljoen kubieke meter hout illegaal gekapt, of een kwart van de jaarlijkse houtoogst, zegt het Wereldnatuurfonds.

Pamporoff (CC BY-SA 3.0)

Toeristen in een woud op de Stara Planina bergketen in Bulgarije

De data hebben betrekking op de periode 2006 tot 2013. Jaarlijks wordt in het land 2,4 miljoen kubieke meter hout illegaal verhandeld. Dat is goed voor een kwart van de totale houthandel in het land, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF) in een rapport.

Hoewel de grootste inbreuken afnemen, blijft de illegale praktijk bestaan dankzij verschillende systemen om het hout formeel wit te wassen. Zo blijft de illegale sector jaarlijks 50 miljoen euro aan inkomsten opstrijken.

Barometer

In een studie eerder dit jaar toonde het WWF aan dat amper elf EU-lidstaten wetgeving hebben die streng genoeg is om de legaliteit te controleren van hout dat wordt ingevoerd, en boetes die hoog genoeg zijn voor wie betrapt wordt. België, Nederland, Luxemburg, Finland en Denemarken zijn bij die landen.

De andere zeventien landen van de unie hebben hun nationale wetgeving nog niet aangepast aan de Europese richtlijnen, leggen te lage boetes op of vervolgen niet streng genoeg, zegt WWF.

Bulgarije doet het dit jaar wel beter in de WWF-barometer, mede dankzij de implementatie van de de Europese houtwetgeving, maar de boetes die het land oplegt zijn bijzonder laag. Hongarije doet het dan weer aanzienlijk slechter dan in 2012 en in Roemenië is de situatie gelijk gebleven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.