Mexico houdt zich niet aan verplichte impactstudies

Mexico staat nieuwe energieprojecten toe zonder dat de sociale impact is geëvalueerd. Nochtans is zo’n evaluatie verplicht. De rechter floot de overheid al een eerste keer terug.

  • Maersk Drilling (CC BY-NC-ND 2.0) In de drie aanbestedingen voor oliewinning die dit jaar hebben plaatsgevonden, zowel op zee als op het vasteland, is er geen impactstudie voorgelegd. Maersk Drilling (CC BY-NC-ND 2.0)

Sinds augustus 2014 moet de Mexicaanse overheid de lokale bevolking vooraf consulteren over nieuwe energieprojecten. Bovendien moeten de kandidaten voor de concessie een studie voorleggen die de sociale impact evalueert.

In de drie aanbestedingen voor oliewinning die dit jaar hebben plaatsgevonden, zowel op zee als op het vasteland, is dat niet gebeurd. De nieuwe concessies zijn daarom illegaal, zeggen heel wat organisaties.

Schade aan vissers

‘Er zijn geen evaluaties gemaakt’, zegt Aroa de la Fuente, onderzoekster van Fundar. ‘In projecten in ondiep water is er volgens de regering geen sprake van een sociale impact en is daarom geen evaluatie gemaakt. Terwijl er vroeger conflicten waren met vissers over de schade die de oliewinning hen toebracht.’

‘In projecten in ondiep water is er volgens de regering geen sprake van een sociale impact.’

Manuel Llano van de organisatie Cartocrítica noemt de houding van de overheid zeer problematisch omdat er ook veel projecten op het vasteland bij zijn.

De procedures waarin de wet voorziet, zijn belangrijk omdat de betrokken bevolking de kans krijgt bezwaar aan te tekenen. Maar hoe kan de regering ervan uitgaan dat er geen betrokkenen zijn ‘wanneer dat net in een evaluatie moet worden bepaald?’, zegt hij.

Teruggefloten

De regering is ondertussen een eerste keer teruggefloten. Op 11 december schorste een federale rechter een windenergieproject in Juchitán, in de zuidelijke deelstaat Oaxaca. Aanleiding was een klacht van het plaatselijke Binnizá-volk. Dat stelde dat het niet vooraf was geraadpleegd.

Het bedrijf Energía Eólica del Sur wilde er een windmolenpark met een vermogen van 396 megawatt bouwen.

In 2014 heeft de Mexicaanse regering de energiemarkt helemaal opengegooid. Ook binnen- en buitenlandse privébedrijven kunnen nu olie winnen en projecten voor hernieuwbare energie opzetten. Daarmee kwam een einde aan het monopolie van staatsoliebedrijf Pemex.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.