Minder Amerikanen zien rol voor VS als 'wereldpolitieagent'

Ondanks zorgen over groeiend ‘isolationisme’ onder Amerikaanse kiezers bij de elite, vindt bijna zes van de tien Amerikanen dat Washington ‘actief moet deelnemen aan de wereldpolitiek’, blijkt uit de laatste van een serie onderzoeken naar het Amerikaanse buitenlandbeleid.

Het aantal Amerikanen dat vindt dat de VS zich niet moeten bemoeien met wereldzaken blijft groeien.

Desondanks blijft het aantal Amerikanen dat vindt dat de Verenigde Staten zich niet moeten bemoeien met wereldzaken, groeien. De resultaten van het onderzoek, dat in mei werd uitgevoerd door de Chicago Council on Global Affairs, zijn gisteren (maandag) gepubliceerd. Eenenveertig procent van de bevraagden – het hoogste percentage sinds de Tweede Wereldoorlog – koos voor de optie ‘niet mee bemoeien’. Ook onder Republikeinen en onafhankelijke kiezers groeit dat aandeel, met respectievelijk 40 procent en 48 procent.

Geweld

“Voor het eerst zijn Republikeinen meer dan Democraten geneigd te zeggen dat de VS zich niet moeten bemoeien met problemen in het buitenland”, zegt Dina Smeltz, medeauteur van het rapport ‘Foreign Policy in the Age of Retrenchment’. Ze wijst erop dat het aantal Republikeinen dat vindt dat de VS zich terughoudend moeten opstellen, sinds 2006 bijna is verdubbeld.

Het publiek keert zich volgens Ivo Daalder, medeauteur van het rapport, niet af van wereldwijde betrokkenheid. “Het is duidelijk dat de Amerikanen moe zijn na tien jaar oorlog, maar hen isolationisten noemen is misleidend. Ze begrijpen dat we in een gevaarlijke wereld leven en dat veiligheid soms vraagt om inzet van wapens. Als dat het geval is, steunen de Amerikanen het gebruik van geweld.”

Iran

Het onderzoek laat inderdaad zien dat de Amerikanen defensie belangrijk vinden. Bijna twee derde (65 procent) vindt dat de huidige defensie-uitgaven gelijk moeten blijven of verhoogd moeten worden. Meer dan de helft (52 procent) vindt het ‘handhaven van de Amerikaanse militaire superioriteit’ een ‘erg belangrijk’ doel van het buitenlandse beleid. Dat is minder dan de 68 procent die dat in 2002 vond, maar ongeveer evenveel als in het midden van de jaren negentig.

Ook zegt 69 procent militaire actie tegen Iran te steunen, als voorkomen moet worden dat dat land kernwapens ontwikkelt. De steun voor militaire actie is echter aanzienlijk lager (ongeveer 45 procent) als het gaat om andere kwesties, zoals het verdedigen van Israël of Zuid-Korea tegen een aanval, of het afwenden van een Russische aanval op de Baltische staten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.