Ontginnen tot de dood ons scheidt

In Madagaskar wordt binnenkort een gebied van 6000 hectare met de grond gelijk gemaakt. Geld speelt, zoals meestal, de hoofdrol. Onontgonnen duurzame grondstoffen hebben de interesse gewekt van het Chinese bedrijf Jiuxing Mines. De lokale bevolking of zeldzame diersoorten spelen geen rol.

  • Martha De Jong-Lantink (CC BY-NC-ND 2.0) De bevolking van Soamahamanina zal lijden onder het nieuwe ontginningsproject. Zij worden onteigend en ze verliezen al hun inkomsten. Martha De Jong-Lantink (CC BY-NC-ND 2.0)

Sinds twee weken is er luid protest te horen van de inwoners van Soamahamanina, een dorp zo’n 68 kilometer verwijderd van de Malagassische hoofdstad. De regering heeft toegestemd om 40 jaar lang naar duurzame grondstoffen, waaronder goud, te zoeken in Malagassische bodem. Het gevolg voor de inwoners is enorm. Hun bron van inkomsten wordt volledig stopgezet en ze zullen worden onteigend van hun land. De regering heeft naar eigen zeggen wel gezorgd voor een compensatie: de bevolking heeft al zakken met rijst, flessen met olie en fietsen in ontvangst mogen nemen.

Toch zijn er ook veel voorstanders van de ontginning, meldt de Franstalige nieuwssite Mr. Mondialisation. Madagaskar is het vijfde armste land ter wereld, veel burgers moeten zien te overleven met een minimum. De ontginning kan geld opleveren en alles wat hen het leven iets makkelijker kan maken, is dan mooi meegenomen.

Ecologische ramp

De locatie van ontginning staat nu vol met tapias, zeldzame bomen die verantwoordelijk zijn voor het Malagassisch ecosysteem.

Uiteraard heeft het ontginningsproject ook een negatieve impact op de natuur van Madagaskar. De locatie van ontginning staat nu vol met tapias, zeldzame bomen die bijdragen aan het Malagassisch ecosysteem. Bossen dichtbij het centrum van Madagaskar zijn zeldzaam, het tapiabos is dus een uitzondering op de regel. Het bos huisvest zeldzame zijderupsen, die deel uitmaken van de grootste vlindersoorten ter wereld.

De invloed op het milieu zal ook niet gering zijn. Ontginning zorgt vaak voor een uitputting van de grond, maar ook voor een grote vervuiling. In het geval van goudontginning zijn de gevolgen vaak de zwaarste: kwik komt zowel in de lucht als in de rivieren terecht.

Burgerprotest

De Malagassische inwoners beginnen stilaan maar zeker meer en meer protest te voeren tegen het grootschalig Chinees project. Hiervoor krijgen ze tegenwerking van de Malagassische regering. Verschillende manifestaties zijn hardhandig de kop ingedrukt door oproerpolitie. Als antwoord hierop is een commissie opgericht die zal strijden tegen de ontginning. Intussen is er eveneens een petitie gestart om Jiuxing Mines, het Chinese bedrijf achter de ontginning, te stoppen.

“On dangerous ground”

Volgens een ontluisterend rapport van Global Witness werden in 2015 liefst 185 milieuactivisten vermoord.

Madagaskar is niet het enige land waar gestreden wordt tegen de ecologische schade. Wereldwijd zwellen de milieuprotesten aan. Een ontluisterend rapport van Global Witness heeft vorige week ook de keerzijde van het verhaal getoond: in 2015 werden liefst 185 milieuactivisten vermoord.

Brazilië is de trieste koploper met 50 moorden, tweede op de lijst staan de Filippijnen met 33 doden. Tussen het dodenaantal vinden we vooral activisten die deel uitmaken van de inheemse bevolking, zo zegt Mr. Mondialisation. Deze moorden worden vaak ongestraft gelaten.

De urgentie om op internationaal vlak te reageren, groeit. Global Witness: ‘De groei van het aantal moorden van milieuactivisten is symptomatisch voor een algemene mondiale tendens waarbij de burgers worden onderdrukt en de mensenrechten geschonden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.