China: Smog houdt vliegtuigen aan de grond

Het nieuwe jaar brengt geen beterschap voor de luchtkwaliteit in de Chinese hoofdstad Peking. Gisteren was de vervuiling in deze stad 24 keer hoger dan het niveau dat de Wereldgezondheidsorganisatie nog als veilig beschouwt.

  • Global Panorama CC BY-SA 2.0 Global Panorama CC BY-SA 2.0

Al sinds half december kampen verschillende Chinese steden met smog. In de brede regio rond Peking werd alarmfase rood afgekondigd, de hoogste waarschuwingsfase op een schaal van vier.

Maar ook het begin van het nieuwe jaar brengt weinig verbetering. De smog zal volgens voorspellingen deze week niet optrekken.

Vliegtuigen aan de grond

Gisteren werden in Peking luchtvervuilingswaarden gemeten die 24 keer hoger liggen dan de veiligheidsdrempel die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert.

In havenstad Tianjin moesten driehonderd vliegtuigen aan de grond blijven.

Naast de schadelijke invloed op de gezondheid is ook het zicht in de stad slecht.

Verschillende hoofdwegen werden afgesloten en meer dan honderd vluchten werden geannuleerd. Alle intercity-bussen moesten halt houden bij het eindstation bij de luchthaven van Peking.

In havenstad Tianjin, de vierde grootste stad na Shanghai, Peking en Guangzhou, moesten driehonderd vliegtuigen aan de grond blijven. De smog blijft volgens de weersvoorspelling nog zeker tot 5 januari hangen.

De vervuiling is vooral een gevolg van de verbranding van steenkool, een veel gebruikte vorm van energieopwekking in de staalindustrie in de grote Chinese steden.

In de winter, als de verbranding van steenkool voor warmte in miljoenen particuliere huizen ook toeneemt, kan dit leiden tot dikke smog.

Oorlog aan de vervuiling

China verklaarde in 2014 ‘de oorlog aan de vervuiling’, maar slaagt er vooralsnog niet in om het tij te keren.

In een rapport van 20 december 2016 stelde Greenpeace Oost-Azië dat 460 miljoen Chinezen, het equivalent van de bevolking van de VS, Canada en Mexico samen, onder een smogwolk leven die groter is dan de gezamenlijke oppervlakte van Spanje en Portugal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.