Steeds meer bomen op landbouwgrond

Het aantal bomen op landbouwareaal stijgt wereldwijd, en dat is goed nieuws voor de strijd tegen de klimaatverandering. De bomen halen nu al elk jaar 0,75 gigaton CO2 uit de atmosfeer.

  • AGFORWARD project (CC BY-NC-SA 2.0) De zogenaamde “agrobosbouw” verzacht de gevolgen van de klimaatverandering voor de landbouw en voorziet tegelijk belangrijke ecosysteemdiensten. AGFORWARD project (CC BY-NC-SA 2.0)

De landbouw is wereldwijd goed voor bijna een kwart van de globale uitstoot van broeikasgassen, blijkt uit cijfers van het klimaatpanel van de VN (IPCC). Om de strijd tegen de klimaatverandering te winnen, zijn nieuwe klimaatvriendelijke landbouwmethoden dan ook essentieel.

Het gebruik van bomen op grond waar gewassen geteeld worden of vee gehouden wordt, is daarbij een veelbelovende praktijk. De zogenaamde “agrobosbouw” verzacht de gevolgen van de klimaatverandering voor de landbouw en voorziet tegelijk belangrijke ecosysteemdiensten. Volgens de Wereldbank zijn wereldwijd 1,2 miljard mensen afhankelijk van agrobosbouw-systemen, met name in ontwikkelingslanden.

Een team van Afrikaanse, Aziatische en Europese wetenschappers onderzocht de rol van die bomen in de opslag van CO2. Ze publiceerden hun bevindingenin Scientific Reports.

‘Uit satellietgegevens blijkt dat in 2010 zo’n 43 procent van het het totale landbouwareaal voor minstens 10 procent beplant was met bomen. Het decennium daarvoor was dat nog maar 8 procent’, zegt Robert Zomer van het World Agroforestry Centre en hoofdauteur van de studie. ‘Gezien de enorme omvang van het landbouwareaal is het daardoor mogelijk dat agrobosbouw al een belangrijke rol speelt in de wereldwijde CO2-opslag.’

Uit het onderzoek komen wel grote regionale verschillen naar voren. Streken met een hoge luchtvochtigheid, zoals Zuidoost-Azië, Centraal-Amerika en West-Afrika zijn dichter bebost. Zuid-Azië en West-Europa doen het iets minder goed, en streken als Oost-China, Noordwest-India en West-Azië kennen erg weinig bebossing in landbouwgebied.

De trends blijken ook tussen landen onderling sterk te verschillen. De biomassa steeg het snelste in Brazilië, Indonesië, China en India, terwijl Argentinië, Myanmar en Sierra Leone het met de grootste daling moeten stellen.

Groot potentieel

‘Uit de studie blijkt dat de bestaande bebossing al een grote bijdrage levert aan de CO2-opslag op landbouwareaal, en zo aan het potentieel om bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering en de gevolgen ervan’, zegt Janchu Xu van het centrum.

‘De resultaten van onze analyse tonen aan dat bomen op landbouwgrond bijna 0,75 gigaton CO2 per jaar hebben opgeslagen in de voorbije tien jaar’

Gezien het enorme areaal aan landbouwgrond waar de bebossing nog ondermaats is, pleiten de wetenschappers voor het enorme potentieel van agrobosbouw in de strijd tegen de klimaatverandering.

‘De resultaten van onze analyse tonen aan dat bomen op landbouwgrond bijna 0,75 gigaton CO2 per jaar hebben opgeslagen in de voorbije tien jaar’, zegt Henry Neufeldt, hoofd Klimaatonderzoek aan het centrum. ‘Als we de beste praktijken en voorbeelden kunnen promoten, kan agrobosbouw een hoofdrol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.