Een uitweg uit de nieuwe voedselcrisis?

De voedselprijzen zijn de laatste maanden met rasse schreden gestegen en halen opnieuw hoge pieken. Wereldwijd zorgen die snel stijgende voedselprijzen dan ook voor steeds meer onrust. Vooral ontwikkelingslanden, waar de bevolking vaak 60 tot 80 procent van haar inkomen aan voedsel spendeert, komen in de problemen.

Politiek staat het onderwerp opnieuw hoog op de agenda. De Franse president Sarkozy heeft de strijd tegen prijsvolatiliteit en voedselspeculatie ook op de agenda geplaatst van de bijeenkomst van de landbouwministers van de G20 op 22-23 juni 2011 in Parijs. Frankrijk heeft alvast aangekondigd dat er grote hoop is op een goed akkoord en dat het resultaat niet mag ontgoochelen. Maar ook op eerdere bijeenkomsten van de G8 en tijdens de Wereldvoedseltop van 2008 en 2009 werden al maatregelen aangekondigd en beloftes gedaan.

En toch is er vandaag, amper twee jaar later, opnieuw sprake van een voedselcrisis. Zijn er dan onvoldoende lessen getrokken uit de vorige crisis? Zijn de beloftes enkel woorden zonder daden gebleven? Hebben we andere maatregelen nodig om zulke crisissen te overwinnen en te voorkomen?

Saartje Boutsen van Vredeseilanden schreef er een boeiende MO*paper over.

 

LEES OOK

CC Jez s
Azerbeidzjan lijkt mee te gaan in de campagne van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan tegen de religieuze Gülenbeweging.
In Zeven Vette Jaren neemt Israëlische schrijver Etgar Keret de lezer mee op sleeptouw doorheen de eerste zeven levensjaren van zijn zoon Lev.
© CC BY-NC 2.0 Warriorantpress
Het dispuut tussen Ethiopië en Egypte over de bouw van de omstreden Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) dreigt te escaleren.
© Reuters/Daniel Munoz
Al vijftig jaar lijdt Colombia onder een burgerconflict.