Wat is antiracisme? En waarom rijmt dat op antikapitalisme?

‘Er zijn twee soorten antiracisme. Er is er maar een die echt werkt en die heeft niets met ‘diversiteitstrainingen’ te maken.’

In zijn meest recente boek gaat de toonaangevende Brits-Amerikaanse auteur Arun Kundnani in op de geschiedenis van de antiracismebeweging

Hij analyseert twee verschillende stromingen. De ene ontstond als reactie op het nazisme en focuste van in het begin op individuele gedragsverandering. Ze ligt aan de basis van het huidige liberale antiracisme, met zijn diversiteitstrainingen en zijn activisme van Hollywoodsterren. Deze beweging vol goede bedoelingen raakt echter niet aan structurele onderdrukking. 

Er bestaat ook een andere, radicalere stroming. Antikoloniale denkers als C.L.R. James, Claudia Jones en Frantz Fanon ontleedden racisme als systeem binnen bredere economische en politieke structuren. Ze linkten racisme aan kolonialisme, imperialisme en kapitalisme. Kundnani toont aan dat enkel deze denktraditie naar de kern van het probleem leidt en dus ook als enige de richting aangeeft van wezenlijke maatschappelijke verandering. 

What is antiracism? And why it means anticapitalism kwam in 2023 uit bij Verso Books, en verscheen in januari 2025 in Nederlandse vertaling bij EPO Uitgeverij.

Op donderdag 11 september stelt Arun Kundnani zijn boek voor bij Spreken is Goud van De Roma op locatie in Troubleyn

Schrijfster, scenariste en audio-producer Abbie Boutkabout, bekend van de podcast This is what I read, gaat in gesprek met de auteur en zijn gasten. 

De avond verloopt in het Engels.

Arun Kundnani woont en werkt in de Verenigde Staten en is als onderzoeker verbonden aan het Transational Institute in Amsterdam. The Guardian noemt hem ‘een van de beste politieke denkers van het Verenigd Koninkrijk.’ Hij schreef onder meer voor The Nation Newspaper, The Washington Post en The Intercept. Van zijn hand verschenen eerder onder meer The Muslims are Coming! Islamophobia, Extremism, and the Domestic War on Terror (Verso, 2014) en The End of Tolerance: Racism in 21st Century Britain (Pluto, 2007).