Wear The Change: JO* over duurzame mode

Fast fashion brengt een heleboel uitdagingen met zich mee — voor mens, milieu én maatschappij. Wist je dat er dagelijks tonnen textielafval op stortplaatsen belanden? Dat er voor één katoenen T-shirt al snel 2500 liter water nodig is? Schadelijke chemicaliën in het productieproces en de enorme CO2-uitstoot van de textielindustrie belasten het milieu nog meer.
Veel kleding wordt bovendien geproduceerd in landen waar onderbetaalde arbeiders in onveilige omstandigheden werken. Het is vaak onduidelijk waar en hoe kleding precies wordt gemaakt, wat wantoestanden in de hand werkt. Goedkope prijzen, tot 11 collecties per jaar en sluwe marketing zetten consumenten aan tot overbodige impulsaankopen.
Die problemen kende je ongetwijfeld al, maar hoe zeker ben je van de aangedragen oplossingen? Hoe kan de modesector duurzamer en eerlijker worden? Is slow fashion het alternatief? Of moeten we meer kijken naar tweedehands, ruil, recycling en upcycling? Wat kan je als consument doen?
Kom naar onze JO*, het jongerenoverleg van MO*, op 24 september in Gent. Drie inspirerende sprekers nemen je mee achter de schermen van de mode-industrie en vertellen hoe het ook anders kan. Nadien is het aan jou: stel je vragen, deel je mening en ontdek hoe jouw stem telt. Breng ook kleding mee voor een kledingruil en geef zo je kleding een tweede leven.
Sprekers
Sarah Vandoorne specialiseert zich als freelance journalist (o.a. voor MO*) in een eerlijkere textielindustrie. Duurzaamheid is haar stokpaardje, maar meestal schrijft ze over onrecht en (on)macht, van katoenplantage tot kleerkast. Sarah is auteur van het boek "Kleerkastvasten", uitgegeven bij Vrijdag.
Hannelore Hillesum is stafmedewerker bij de ngo WSM en is coördinator van de Schone Kleren Campagne. Deze campagne ijvert voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.
Sienie Van Geerteruy is oprichtster en bezielster van Lets Get Thready, dat tweedehandskledij een nieuw leven geeft. Recycling en upcycling zijn haar stokpaardjes.
Praktische info
Woensdag 24 september, 17-21 uur, kledingruil, lezing, dialoog & debat, nakaarten
Mondiaal Huis, Spaanse Gouverneurswoning, Buitenhof 35, 9000 Gent (op een boogscheut van station Dampoort)
Voor jongeren van 18 tot 30 jaar
Gratis toegang – inschrijven via frank.vandamme@mo.be
Organisatie: MO* in samenwerking met Gent Fair Trade