‘Biolandbouw beter bestand tegen extreme droogte’

Analyse

‘Biolandbouw beter bestand tegen extreme droogte’

‘Biolandbouw beter bestand tegen extreme droogte’
‘Biolandbouw beter bestand tegen extreme droogte’

Laurie Gadeyne

31 augustus 2011

Thailand, de grootste uitvoerder van rijst ter wereld, krijgt vaker te kampen met stormen, overstromingen en droogtes tijdens het regenseizoen. Een zware droogte in 2008 beschadigde tienduizenden hectare landbouwgrond. Miljoenen burgers werden het slachtoffer van de voedselcrisis, nog aangewakkerd door stijgende graanprijzen. Volgens de Thailandse fairtrade- en bioproducent Green Net kan biologische landbouw een antwoord zijn op het veranderende klimaat. Biolandbouw is beter bestand tegen extreme droogtes en brengt meer op voor de boeren, luidt het.

‘Het is niet omdat de gewassen biologisch zijn dat ze beter tegen droogte kunnen, wel omdat bioboeren de juiste technieken gebruiken’, vertelt Stijn Speelman, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent. ‘Omdat bioboeren geen pesticiden gebruiken, zoeken ze alternatieven om onkruid te beperken.’

Ze zaaien bijvoorbeeld verschillende gewassen door elkaar, die elk in een ander klimaat goed groeien, en kiezen voor sterkere gewassen dan bij de conventionele landbouw. De bodem is ook vochtiger omdat bioboeren organische meststoffen en geen kunstmest gebruiken, wat de schade van droogtes vermindert. ‘Maar er is nog te weinig onderzoek om met zekerheid te weten of biolandbouw inderdaad beter boert dan grootschalige landbouw onder extreme klimaatomstandigheden. Het staat wel buiten kijf dat biolandbouw milievriendelijker is’, aldus Speelman.

‘We moeten zoeken naar een landbouwmodel dat ecologisch én economisch leefbaar is’, zegt Andreas Gattinger van het Zwitsers Onderzoeksinstituut voor Biologische Landbouw (FiBL). ‘Een goede politieke en economische structuur om biolandbouw te ondersteunen ontbreekt echter door een gebrek aan interesse of kennis bij overheden’, vult zijn collega Beate Huber aan.

Volgens de databank voor biolandbouw Organic World is bio een groeiende trend in Azië. Tien procent van de “biolandbouwgrond” in de wereld bevindt zich in Azië, met China en India op kop. Ook Thailand ondersteunt en promoot bio al sinds 1991. Al bij al blijft biolandbouw een nichemarkt: slechts 0,9 procent van de landbouw wereldwijd is bio.

In haar nieuwe campagne GROEI. Voedsel. Leven. Aarde focust ook de ngo Oxfam op de wereldwijde voedselproblematiek. Griet Rebry van Oxfam: ‘Rijst is zeer belangrijk voor burgers in het Zuiden. Kleinschalige landbouw voedt bijna zeventig procent van de wereldbevolking. Lokale boeren die duurzaam telen, moeten we dan ook ondersteunen.’