Diamant in crisis

Analyse

Diamant in crisis

Stefaan Anrys

26 augustus 2009

Van alle grondstoffen wordt Diamant het zwaarst getroffen door de crisis. Regeringen in Namibië en Botswana, wereldleider in de productie van ruwe diamant, zitten met de handen in het haar, maar ook elders vallen rake klappen.

India zag naar eigen zeggen 400.000 jobs voorgoed verloren gaan in de diamantslijperij en in Congo bedreigt de diamantcrisis de naar schatting 800.000 creuseurs in hun voortbestaan. Tot juni 2009 waren alle verkoopbureaus voor diamant er simpelweg dicht. Enig lichtpunt is dat deze artisanale delvers ook vaak naar goud zoeken en dus niet helemaal zonder werk komen te zitten.
In tegenstelling tot goud, dat in tijden van crisis altijd een reddingsboei is geweest voor angstige beleggers en spaarders, deelde diamant tijdens de jongste financiële crisis meer dan ooit in de klappen. Eén op twee geslepen diamanten wereldwijd wordt aan de man gebracht in de Verenigde Staten maar sinds de kredietcrisis houdt de Amerikaan meer dan ooit de vinger op de knip.

Kerstshopping

Het effect op de verkoop van diamant, een luxeproduct, viel nog het best op te maken uit de tegenvallende kerstshopping van 2008, zegt woordvoerder Philip Claes van het Antwerpse World Diamond Centre (AWDC). ‘Vorig jaar kende de kerstperiode, wanneer in Amerika traditioneel de meeste geslepen diamanten over de toonbank gaan, een terugval van 25 procent of meer.’
De manier waarop de verkoop in de VS is georganiseerd, was ook nefast, zegt Mark Van Bockstael van AWDC. ‘Om de Amerikaanse juwelier het zo makkelijk mogelijk te maken, worden geslepen diamanten in bewaring gegeven aan de juwelier, die pas moet betalen wanneer een consument zijn diamantjuwelen heeft gekocht. Hij leent als het ware de diamanten, zonder te betalen.’
Diamantairs zijn die financieringslast vijftien jaar geleden beginnen overnemen toen de verkoop van diamant terugviel én de rente laag stond. Maar vandaag laat de consument het afweten en is krediet veel duurder geworden.
Diamantairs weten dus niet wanneer en of ze überhaupt betaald zullen worden en krijgen moeilijker krediet los bij de banken. Tegelijk moeten zij node toegeven dat de prijzen voor ruwe diamant in het verleden té hoog waren en naar speculatie neigden. Subprime crisis revisited?