Jonge activiste bouwde een wereldwijde klimaatbeweging op

Drie jaar klimaatspijbelen: Greta Thunberg van solostaker tot klimaatboegbeeld

Jessica Gow (CC BY-NC 2.0)

De Zweedse Greta Thunberg viert deze week de derde verjaardag van haar eerste solo-klimaatstaking. Sindsdien bouwde ze een wereldwijde beweging op: Fridays for Future. Een overzicht.

Precies drie jaar na haar eerste schoolstaking voor het klimaat drukt Greta Thunberg wereldleiders op het hart dat kinderen zich geen loze beloften meer kunnen veroorloven op de VN-klimaattop van dit jaar (COP26).

Haar opmerkingen komen tegelijk met een rapport van Unicef, dat uitwijst dat bijna alle 2,2 miljard kinderen ter wereld worden blootgesteld aan ten minste één klimaat- of milieurisico, uiteenlopend van catastrofale overstromingen tot giftige lucht.

Rotzooi opruimen

‘Voor kinderen en jongeren is klimaatverandering de grootste bedreiging voor onze toekomst’, schreef Thunberg, samen met andere jeugdactivisten, afgelopen vrijdag in The New York Times.

‘Wij zijn degenen die de rotzooi zullen moeten opruimen die jullie volwassenen hebben gemaakt. Wij zijn het die nu meer kans hebben om te lijden. Dit is de wereld die ons wordt achtergelaten. Maar er is nog tijd om onze klimaattoekomst te veranderen. Over de hele wereld blijft onze beweging van jonge activisten groeien.’

De inmiddels 18-jarige Thunberg schreef dat de wereld zich zowel bij de klimaat- als de coronacrisis moet richten op hulp aan de mensen die het het hardst nodig hebben.

Thunberg werd bekend in 2018 toen ze in haar eentje, voor het Zweedse parlement in Stockholm, een protest begon tegen de opwarming van de aarde. Ze besloot op vrijdagen te spijbelen om van haar regering te eisen dat die in actie zou komen tegen klimaatverandering.

Hier volgt een tijdlijn waarin we laten zien hoe Thunberg veranderde van een solo-klimaatactivist tot een toonaangevende wereldwijde campagnevoerder tegen de ongelijkheden die de klimaat- en ecologische crises, maar ook de coronapandemie hebben blootgelegd.

Deze tijdlijn werd door MO* gemaakt op basis van een artikel dat oorspronkelijk is verschenen bij IPS-partner Thomson Reuters Foundation.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.