Georgië en Rusland rollen spierballen

Analyse

Georgië en Rusland rollen spierballen

Lien De Coster, Zoltán Dujisin, Joren Gettemans

15 augustus 2008

Ondanks westerse waarschuwingen aan het Georgische adres om zich te onthouden van agressieve retoriek en militaire actie, maakten de haviken binnen de Georgische regering de militaire optie voor de publieke opinie steeds meer aanvaardbaar, wat verleden week leidde tot een conflict tussen Rusland en Georgië om de separatistische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

Het wapengekletter in Georgië werd dagenlang voorafgegaan door een digitale aanval op Georgische internetservers. De aanvallen waren waarschijnlijk het werk van Russische hackers. Met het uitbreken van de oorlog in de Georgische provincie Zuid-Ossetië werden de aanvallen nog heviger.
Google en de regering van Estland, dat zelf lang doelwit was van Russische hackers, hielpen Georgië door hun eigen infrastructuur aan te bieden om de Russische cyberblokkade te doorbreken. De gezaghebbende website IntelFusion noemt de aanval een ‘grootschalige cyberoorlog van Rusland tegen Georgië’, maar wijst er tegelijk op dat het altijd moeilijk uit te maken is wie precies achter dergelijke aanvallen zit, en hoeveel steun de aanvallers krijgen van de overheid.

Economische sancties

Rusland maakt het Georgië al jaren moeilijk met economische sancties en steun aan de separatistische regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië. President Saakashvili heeft die druk steevast beantwoord met een nationalistisch discours en harde retoriek.
Saakashvili rekende daarbij sterk op steun uit het westen. Zo probeert Georgië al een tijdje het NAVO-lidmaatschap in de wacht te slepen, iets waar Europese leiders tijdens de NAVO-top in Boekarest een stokje voorstaken. President Bush steunt dan weer het NAVO-lidmaatschap van Georgië.
De ‘duiven’ in de Georgische politiek zagen het met lede ogen aan. De Georgische minister voor Reïntegratie Temur Lakobashvili waarschuwde enkele weken geleden nog dat het ‘dwaas zou zijn om in Zuid-Ossetië een militair conflict te beginnen, omdat het hoe dan ook de burgers zou treffen.’

Geplande interventie?

In een rechtstreekse televisiespeech zei de Georgische president Saakashvili maandagavond dat de militaire interventie van de Russen al maanden of jaren geleden gepland was en als doel had Zuid-Ossetië en Abchazië te bezetten en te annexeren, en uiteindelijk heel Georgië te bezetten. Robert Kagan schrijft in de Washington Post dat Rusland opnieuw wil regeren als in de tijd van de tsaren, en dat de recente oorlog deel uitmaakt van de grotere strategie van een nationalistische grootmacht.
Vraag is of Rusland erg enthousiast is om Zuid-Ossetië te annexeren, waardoor het aan het relatief rijke Noord-Ossetië zou kunnen vervoegd worden. De regio zou voor Rusland een economische last betekenen, bovendien zou zo’n annexatie internationale en lokale consequenties hebben.
Nochtans zijn de inwoners van Zuid-Ossetië en Abchazië in overgrote meerderheid tegen hereniging met Georgië en deelde Rusland de voorbije jaren paspoorten uit aan zo’n 80 procent van de bevolking van de regio. Maar een gedwongen hereniging van Zuid-Ossetië en Georgië zou dan weer een nieuwe toestroem van vluchtelingen betekenen in Rusland.
‘Bij dergelijke intense militaire coöperatie is het bijna ondenkbaar dat de VS en de NAVO niet op de hoogte waren van de Georgische plannen om Zuid-Ossetië te bombarderen. Vraag is: om wat te bereiken?’ vraagt Ludo De Brabander van Vredesactie zich af. ‘Saakashvili probeert er op binnenlands vlak munt uit te slaan om zijn populariteit aan te zwengelen. Bovendien rekent hij op lange termijn op nog grotere steun vanuit het Westen, in de eerste plaats de VS.’