Geweld in Darfoer flakkert op

Analyse

Geweld in Darfoer flakkert op

Thalif Deen en Christiane Mukendi

14 maart 2008

Het geweld tussen het Soedanese leger en de Afrikaanse rebellen is opnieuw opgeflakkerd in West-Darfoer. Daarbij zijn honderden doden gevallen en duizenden Soedanezen zijn op de vlucht geslaan. De VN-Veiligheidsraad heeft de strijdende partijen opgeroepen tot vredesonderhandelingen, de VN-vredesmissie in Soedan ligt dan weer onder vuur vanwege de extreem hoge kosten.

De nieuwe gevechten spelen zich  voornamelijk af in West-Darfoer. Dorpen worden gebombardeerd, geplunderd en platgebrand. Daarbij maakt het regeringsleger zich schuldig aan verschillende humanitaire misdrijven, zoals de massale verkrachting van vrouwen en kinderen.
Volgens de aanwezige hulporganisaties deinzen de troepen er niet voor terug om hulpagentschappen, scholen of zelfs gezondheidsposten aan te vallen. Honderden Soedanezen hebben de aanvallen niet overleefd, duizenden anderen zijn naar buurland Tsjaad gevlucht.
Het Soedanese leger vecht –na een officiële terugtrekking van drie jaar- opnieuw aan de zijde van de Arabische Janjaweed-militie. De militie voert sinds 2003 een bloedige strijd  tegen de verschillende Afrikaanse rebellengroeperingen in Darfoer.

Sancties

De VN-Veiligheidsraad heeft de strijdende partijen in Soedan opgeroepen tot een staakt-het-vuren. De Veiligheidsraad is bezorgd over de heropflakkering van het conflict en de humanitaire crisis in Darfoer. Onderhandelingspogingen tussen de Verenigde Naties en de Soedanese regering hebben in het verleden tot niets geleid.
Rusland heeft de VN-veiligheidsraad intussen opgeroepen om sancties te nemen tegen de rebelgroepen die de vredesonderhandelingen dwarsbomen.De Verenigde Staten, Groot-Brittanië en Frankrijk vragen afgewogen sancties die enkel de partijen treffen die vredesonderhandelingen blijven dwarsbomen. Soedan raakt steeds meer geïsoleerd nu ook China zich niet meer opstelt als politieke bondgenoot.

VN-missie kost te veel

Alpha Oumar Konaré, voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, noemde het tijdens een VN-debat over niet-gehaalde ontwikkelingsdoelen in Afrika ‘schandalig’ dat de vredesmissie in Soedan jaarlijks twee miljard dollar kost terwijl de ergste noden van Afrika elders liggen. Konaré vindt dat de sleutel tot de oplossing van het probleem in Soedan ‘bij ons ligt’. Hij gaf echter toe dat er een ‘Afrikaanse verantwoordelijkheid’ is om iets te doen aan de vredes- en veiligheidsproblemen op het continent.
De vredesmissie UNAMID begon zijn operaties in Darfoer op 31 december vorig jaar. De missie van 26.000 man is potentieel een van de grootste vredesmissie ter wereld. Zij heeft een mandaat van twaalf maanden en werkt samen met de voormalige missie van de Afrikaanse Unie in Soedan (AMIS), die sinds 2004 actief is in Darfoer.
AMIS leed echter onder gebrek aan manschappen en financiering. Het jaarlijkse budget van twee miljard dollar voor UNAMID is bijna het dubbele van de 1,1 miljard dollar voor de vredesmissie in de Democratische Republiek Congo (MONUC).

Belgen naar Tsjaad

Donderdag zijn negentien Belgische militairen vertrokken naar de Tsjadische hoofdstad N’Djamena om er het eerste tijdelijke hoofdkwartier in te richten voor de Europese strijdmacht EURFOR. De Eufortroepen moeten vluchtelingen uit Darfoer die de grens zijn overgestoken, beschermen. Vanaf dat Eufor zijn operationele capaciteit bereikt heeft, beschikt de Europese strijdmacht over een mandaat van één jaar in het oosten van Tsjaad en in het noordoosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Sinds 2003 voert de Arabische Janjaweed-militie een bloedige strijd  tegen de verschillende Afrikaanse rebellengroeperingen in Darfoer. Het conflict heeft intussen tweehonderdduizend doden gemaakt en 2,4 miljoen Soedanezen zijn op de vlucht geslagen.