Hoe groen is uw internet?

Analyse

Hoe groen is uw internet?

Hoe groen is uw internet?
Hoe groen is uw internet?

25 januari 2012

Als het internet een land was, zou het op de vijfde plaats prijken op de wereldranglijst van energiegebruikers, net na Japan en voor Rusland. Voor 2012 wordt geschat dat het energieverbruik van de datacentra die het internet aandrijven nog eens bijna een vijfde hoger zal liggen dan in 2011. Dat energieverbruik is een grote kost, zowel voor de bedrijven die de datacentra uitbaten als voor het milieu.

Geen wonder dus dat grote internetspelers als Google, Facebook en Apple zoeken naar manieren om de elektriciteitsfactuur van hun datacentra te verlagen. Dat dat niet altijd proper gebeurt, toonde Greenpeace in april 2011 aan in het rapport How dirty is your data?. In hun zoektocht naar goedkope energie bouwen internetbedrijven hun datacentra vaak in streken met goedkope maar vervuilende energiebronnen als steenkool en kernenergie.

Kentering

Maar er lijkt een kentering op til: alle grote spelers openden in 2011 hypermoderne datacentra die goede cijfers kunnen voorleggen op het vlak van energieverbruik en er gaat meer aandacht naar groene energie.

Apple, dat zeer slechte punten kreeg van Greenpeace, bouwt aan een zonnecentrale om een van zijn grote datacentra in North Carolina –nu door steenkool aangedreven– van energie te voorzien. Google van zijn kant sloot voor de energievoorziening van zijn datacentrum in Mayes County, Oklahoma, een langlopende overeenkomst af met NextEra, de grootste leverancier van windenergie in de Verenigde Staten

Voor het koelen van servers, een grote kost voor datacentra, wordt sinds kort ingezet op “gratis koeling”. Facebook koelt zijn datacentrum in Pineville, hoog in de bergen van Oregon in de Verenigde Staten, met de koele buitenlucht. Het Belgische datacentrum van Google, in Saint-Ghislain, gebruikt eveneens de buitenlucht voor koeling. De installatie heeft zelfs geen koelelementen: op de zeldzame zomerdagen dat het te warm is in Saint-Ghislain, stopt de centrale eenvoudig met draaien en wordt de rekenkracht uitbesteed aan andere installaties van Google.

Koud klimaat en goedkope energie

Noordelijke en hooggelegen streken bieden duidelijk voordelen voor het inplanten van grote hoeveelheden af te koelen servers. Landen als Canada, Finland en IJsland proberen dan ook met hun koude klimaat en goedkope en groene energie investeringen in datacentra naar zich toe te trekken. IJsland pakte eind september uit met het eerste klimaatneutrale datacentrum en in Helsinki maakt internetbedrijf Tieto school met een datacentrum waarvan de overtollige warmte wordt gerecupereerd om 1500 woningen te verwarmen.

Tags