India: honger naar grond

Analyse

India: honger naar grond

India: honger naar grond
India: honger naar grond

Het Indiase parlement debatteert over een nieuwe wet op landonteigening. Dat was nodig, aangezien de huidige wet dateert van 1894, en dus nog sterk het stempel van koloniale toe-eigening draagt. De voorbije jaren waren er in India steeds meer conflicten over grond die door de overheid onteigend werd om plaats te maken voor mijnbouw en industrie. Volgens het Centre for Science and Environment in Delhi hebben de zes grootste industriële sectoren in India –waaronder energie en mijnbouw– behoefte aan wel een miljoen hectare extra grond om hun economische expansie te realiseren. Dat is een derde van het Belgische grondgebied, een 329ste deel van het India grondgebied.

De nieuwe Land Acquisition, Rehabilitation and Resettlement Bill wil beter aflijnen voor welke doelen de overheid grond mag onteigenen. ‘Openbaar belang,’ zei de nieuwe minister voor Rurale Ontwikkeling Jairam Ramesh, ‘verwijst naar wegen, spoorwegen, autosnelwegen en bruggen; niet naar shopping centra.’ De minister beklemtoonde wel dat de industrialisering en economische groei behoefte hebben aan land, maar vindt dat privébedrijven eerlijke marktprijzen moeten betalen om die grond te verwerven. Dat was in het verleden anders.

De nieuwe wet ligt in de lijn van de beloftes die premier Manmohan Singh deed in 2007, toen de gandhiaanse boerenbeweging Ekta Parishad een voettocht van 350 kilometer naar Delhi organiseerde. De 25.000 tribale en kasteloze boeren die deelnamen, eisten na de maandlange tocht dat de regering de wetten voor grondbezit zou hervormen en grondconflicten zou regelen. Tot hun verbazing kregen ze te horen dat hun eisen ‘terecht en gewettigd’ waren. ‘De problemen van de landlozen en de armen zullen opgelost worden’, liet premier Singh weten.

In 2010 schreef de leider van Ekta Parishad, Rajagopal, een brief aan premier Singh: ‘Ik ben er zeker van dat u begrijpt hoe gefrustreerd de mensen zijn die in oktober 2007 naar Delhi stapten om u te verzoeken een landhervormingsbeleid te formuleren dat ten goede zou komen aan de armen. Zij wachten nu al drie jaar zonder resultaat, terwijl ze zien hoe uw regering grote stukken grond ter beschikking stelt van mijnbuw of Speciale Economische Zones.’

Als de nieuwe wet er komt, zal een deel van het probleem beantwoord zijn. Ekta Parishad organiseert in 2012 een nieuwe mars, ditmaal met 100.000 deelnemers, om de druk op de ketel te houden.