Kindhuwelijken moeten dringend op agenda ontwikkelingssamenwerking

Vandaag organiseert Plan België de conferentie Gedwongen kindhuwelijken: een blinde vlek in de Belgische ontwikkelingssamenwerking? in het federaal parlement in Brussel. ‘Wij hopen dat de conferentie en het HIVA-rapport dat in het parlement voorgesteld wordt ertoe zullen bijdragen dat de pas gevormde regering en het parlement zich aan het begin van deze nieuwe legislatuur met volle overgave zullen inspannen om dit thema de aandacht te geven die het verdient,’ zegt Anthony Vanoverschelde, research and advocacy advisor van Plan België.

  • DFID UK (CC BY 2.0) Sena moest gedwongen huwen toen ze 15 was. In Zambia trouwen twee op vijf meisjes net als haar voor hun achttiende verjaardag. DFID UK (CC BY 2.0)

Volgens Vanoverschelde zou het parlement erop moeten toezien ‘dat België in de internationale debatten die de komende maanden over dit thema zullen gevoerd worden een voortrekkersrol opneemt.’

In het HIVA-rapport dat vandaag op de conferentie gepresenteerd wordt, bekijken auteurs Bénédicte Fonteneau en Huib Huyse de bestrijding van kindhuwelijken vanuit een Belgisch donorperspectief. Ze concluderen dat gedwongen kindhuwelijk tot nu toe een blinde vlek blijft in de Belgische hulp.

Zeven van de achttien partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking hebben een prevalentie van kindhuwelijken van meer dan 30 procent. In Niger loopt dit zelfs op tot 75 procent. Toch is het bewustzijn over dit onderwerp in het bilaterale kanaal of bij de ngo’s eerder beperkt, schrijven de auteurs. ‘Het probleem krijgt weinig aandacht en de expertise in de hoofdkwartieren en op het terrein lijkt beperkt te zijn.’

De zeven zondaars: Niger, Mali, Mozambique, Uganda, RD Congo, Tanzania en Benin.

Dossier

Op de conferentie komen onder andere de Nigerese Haoua Ali Ibrahim, die een getuigenis geeft over haar onfortuinlijke wedervaren als kindbruid,  en de Amerikaanse onderzoekster Lyric Thompson aan het woord. MO* brengt zaterdag een uitgebreid interview met Thompson en maandag verschijnt een reportage die uit Niger rond de situatie van Haoua en haar leeftijdsgenoten. Dinsdag verschijnt een interview met de Nigerese minister van Bevolking, Vrouwen en Kinderbescherming. Woensdag een serie vrouwenportretten uit Niger.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift