Maak je eigen drone
29 augustus 2012
‘Begin onmiddellijk luchtfoto’s te maken! Breng een hele buurt in kaart! Een persoonlijke ventilator die je volgt op een warme dag? Het kan! Eten bezorgen door de lucht? Waarom niet?’ Met deze promopraatjes probeert udrones.com zijn doe-het-zelfkits voor drones (‘Vliegklaar’) en bijbehorende accesoires (‘Gesoldeerd en getest’) aan de man te brengen.
Onder impuls van de smartphone-explosie worden allerlei elektronicaonderdelen, zoals batterijen en processoren, steeds kleiner, lichter en goedkoper. Met wat software en bouwplannen die gratis op het internet te vinden zijn, is het zo mogelijk geworden om voor enkele honderden euro’s zelf een drone in elkaar te knutselen die zijn miljoenen kostende militaire tegenhangers naar de kroon steekt. ‘We kunnen 90 procent van de militaire prestatie leveren tegen 1 procent van de prijs’, stelt Chris Anderson, baas van 3D Robotics, leverancier van udrones.com en oprichter van diydrones.com.
Autonome robots
Een drone verschilt van een klassiek modelbouwvliegtuig of dito -helicopter door zijn autonomie: een drone kan een voorgeprogrammeerde route volgen via gps of zijn koers zelf bepalen op basis van waarnemingen die de robot doet. Visueel of radiocontact is bij een drone niet nodig, waardoor drones veel hoger en verder kunnen vliegen.
Uitgerust met camera’s, gsm’s, antennes en sensoren leggen de goedkope drones ongeziene nieuwe mogelijkheden in handen van filmmakers, politie, brandweer, hulpverleners, onderzoekers, milieuactivisten en journalisten. Maar drones kunnen ook worden ingezet voor minder nobele doeleinden, zoals smokkel en spionage.
Gedoogbeleid
In de Verenigde Staten zullen commerciële onbemande vluchten mogelijk worden vanaf 2015. In ons land, en ook in de meeste Europese landen, ontbreekt vooralsnog specifieke regelgeving. Woordvoerder Thomas De Spiegelaere van het Directoraat-Generaal Luchtvaart: ‘Er is geen wet die drones expliciet toelaat en dus zijn ze verboden. Als de toestellen voldoen aan de regels voor modelluchtvaart, vallen ze onder die regelgeving en mogen ze tot 200 meter hoog boven de speciaal daarvoor afgebakende terreinen vliegen. Maar omwille van de privacy is vliegen op minder dan 150 meter van bebouwde gebieden uitgesloten.’
Wetgeving ter zake is in de maak, maar op dit moment wordt een gedoogbeleid gevoerd. De Spiegelaere: ‘Zonder klachten is er eigenlijk geen probleem. Een particulier die boven zijn eigen tuin vliegt zonder de buren te storen, loopt weinig risico om met de politie te maken te krijgen.’