Massapaniek voorkomen

Analyse

Massapaniek voorkomen

Lucas Destrijcker

27 november 2013

Massapaniek in grote menigtes leidt jaar na jaar tot dodelijke slachtoffers. Zo vielen er begin oktober nog meer dan honderd doden nadat paniek uitbrak in een tempel in India. Een kleine trigger kan paniek doen ontstaan, vaak met fatale gevolgen. Kunnen hightechsystemen dat voorkomen?

CrowdVision, een Brits technologiebedrijf gespecialiseerd in het analyseren van grote menigtes, ontwikkelde software om op zoek te gaan naar patronen in mensenmassa’s die onrust kunnen voorspellen. Het programma kan via cameratoezicht en sensoren op korte tijd telleningen uitvoeren en massadichtheid, druk, turbulenties, afwijkingen of onregelmatigheden in menigtes meten. Warmtebeelden tonen waar de dichtheid in een publiek alarmerend is. Zo kan veiligheidspersoneel op tijd ingrijpen.

Professor Anders Johansson van CrowdVision onderzocht cameraopnames van de massapaniek die uitbrak tijdens de hadj –de moslimbedevaart naar Mekka– in 2006. Bij de pelgrimstocht werden honderden gelovigen vertrappeld. Johansson ontdekte patronen in de bewegingen van de menigte, die de ramp hadden kunnen voorspellen en vermijden. In 2007 werd zijn systeem van beeldenanalyse geïnstalleerd in Mekka. Sindsdien zijn er geen ernstige ongevallen meer gebeurd. ‘Toch kan je niet blind vertrouwen op technologie’, waarschuwt Johansson. ‘Technologie mag niet gepaard gaan met gemakzucht. Zelfs met de beste technologie is het niet altijd mogelijk om de veiligheid van mensen in menigtes te verzekeren. Het is een ideaal hulpmiddel voor crowdmanagement, maar garandeert niet alles. Menselijk gedrag en paniekreacties zijn nooit volledig voorspelbaar.’