‘Militaire uitgaven mee oorzaak van crisis’
Manon Pauwels
29 mei 2013
‘Militaire uitgaven hebben zeker een invloed gehad op de schuldencrisis in Cyprus, Griekenland, Spanje en Portugal.’ Dat zegt Frank Slijper van de Nederlandse ngo Campagne tegen Wapenhandel. Hij schreef het rapport Guns, Debt and Corruption voor het Transnational Institute, een internationaal netwerk van activistische onderzoekers.
De Navo en de Europese Unie roepen lidstaten op niet te besparen op militair vlak. ‘Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de Navo, grijpt elke kans aan om de lidstaten aan te sporen te blijven investeren in defensie. De Franse voorzitter van het Militaire Comité van de EU, Patrick de Rousiers, suggereerde tijdens een zitting van het Europees Parlement dat de toekomst van Europa op het spel staat als er niet meer uitgegeven wordt aan defensie’, schrijft Slijper in het rapport.
Frankrijk en Duitsland hebben volgens Slijper de Griekse regering onder druk gezet om niet op defensie-uitgaven te besparen. Griekenland geeft procentueel gezien sowieso van alle Europese landen al het meeste uit aan defensie, en dat terwijl het land in een diepe crisis zit. Van 2002 tot 2010 ging het volgens het Zweedse onderzoekscentrum Sipri om 2,8 procent van het bnp, dubbel zoveel als Duitsland.
‘Spanje heeft door jarenlang veel te grote en onnodige wapenaankopen grote problemen gekregen’, zegt Slijper. ‘In Portugal en Griekenland ging de aankoop van onderzeeboten gepaard met smeergeld. Natuurlijk zijn militaire uitgaven niet de enige oorzaak van de economische crisis, maar het is wel een oorzaak die nog niet genoeg belicht is. Er is veel meer ruimte om op militair vlak te bezuinigen, zodat andere sectoren buiten schot kunnen blijven.’