MVO's in Oost-Europa

Analyse

MVO's in Oost-Europa

28 november 2007

MVO's in Oost-Europa

Rusland

Nog lang geen maatschappelijke aanvaarding van MVO. MVO heeft te lijden onder het gebrek aan geloofwaardigheid en transparantie van de overheid. Weinig actoren die druk kunnen uitoefenen om de correcte invulling van MVO af te dwingen. Overheid ziet MVO als voldoen aan de regels van de staat. Aan het vrijwillige engagement bovenop die regels wordt door de overheid geen aandacht besteed. Bedrijven en burgers zien MVO als interne sociale politiek van een bedrijf. Strijd tegen corruptie is grote uitdaging (2,5/10 in Transparency International Corruption Perception Index).

Hongarije

MVO nog niet goed geïntegreerd in de Hongaarse economie. Passieve overheidshouding tav MVO. Ze verwacht dat proactieve bedrijven initiatieven neemt. Bedrijven zelf staan wel open voor MVO. Polen en Slowakije met gelijkaardige MVO-houding.

Polen

MVO nog niet goed geïntegreerd. Vooral toegepast door buitenlandse multinationals. Aanzienlijk wat verdienstelijke MVO-initiatieven vanwege overheid en verenigingen.

Tsjechië

MVO nieuw begrip. Meeste aandacht gaat naar ecologie. Vooral buitenlandse bedrijven houden zich ermee bezig. Sterke economische groei ging lang ten koste van milieu, al zorgde de stijging van de olieprijzen wel voor een bewustwording.

Slovenië

MVO nog niet al te frequent gebruikt in Slovenië.

Bosnië-Herzegovina

Het land werkt nog aan een inhaalbeweging om de regio leefbaar te maken, maar is al wel bekend met het concept MVO. Verwacht wordt dat naarmate de economische heropbouw vordert, ook de MVO-initiatieven zullen toenemen. Voorlopig is UNDP zowat de enige voortrekker van MVO in BiH. Er zijn al enkele initiatieven van de overheid die een kader scheppen waarbinnen de overheid in de toekomst het MVO-beleid kan uitwerken. Er bestaan vooralsnog geen Bosnische MVO-netwerken, noch actieve bedrijven. BiH is nog herstellende van de oorlog en heeft daar momenteel de handen vol mee.

Estland

MVO nog niet wijdverspreid, om niet te zeggen heel beperkt. De hoop leeft dat lidmaatschap van de EU voor een MVO-boost zal zorgen. Vooral de prijs van MVO schrikt Estse ondernemers nog af. Ze hopen op meer initiatief en ondersteuning vanwege de passieve regering. Idee leeft zelfs dat de overheid bedrijven ontmoedigt om in MVO-projecten te stappen.

Letland

In vgl. met Estland veel aandacht voor MVO. Sinds de toetreding tot de EU in 2004 veranderde het immobilisme van de overheid tav MVO. Nu zijn er zelfs verschillende prijzen die bv. milieuvriendelijke ondernemingen belonen.

Litouwen

Nog niet overtuigd van MVO, al is de situatie verbeterd sinds 2004, EU-toetreding.

Algemene trend Oost-Europa: Nog geen integratie van MVO-gedachtengoed, noch maatschappelijke aanvaarding. Als er dan toch iets is, dan is dat in grote mate te danken aan de toetreding tot de Europese Unie, zoals in de Baltische staten. Oost-Europese overheden rekenen op proactieve buitenlandse multinationals om MVO te introduceren. Vrijwillig engagement bovenop de regelgeving is haast onbestaande.