Overleven in Oost-Congo: vier portretten

Analyse

Overleven in Oost-Congo: vier portretten

Chrispin Mvano en Fanny Defoort

28 november 2012

Chrispin Mvano, geboren en getogen in Noord-Kivu, schreef de voorbije maanden verschillende artikels voor MO*. Voor dit jubileumnummer schetst hij drie portretten van Oost-Congolezen die ondanks geweld, oorlog en ontbering de strijd voor een beter leven niet hebben opgegeven. Hijzelf zou tussen hen niet misstaan, vinden we, dus hebben we ook zijn portret, getekend door Fanny Defoort, erbij gezet.

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende portretten uit Oost-Congo te lezen.

Chrispin Mvano ya Bauma, journalist
Hij doorkruist zijn regio, neemt foto’s en rapporteert aan verschillende internationale organisaties en aan de civiele samenleving van Noord-Kivu. Die gelooft in vrede via onderhandelingen. Daarvoor is kennis nodig van de concrete machtsverhoudingen en conflicten in alle uithoeken van de regio. Dat is precies waar Chrispin Mvano Ya Bauma zich mee bezighoudt.

Claude Bizimungu Kaduha, artiest-tchukudeur
Claude is ingenieur en diplomaat zonder zelfs maar van het eerste leerjaar te hebben geproefd. Toch kan hij lezen en schrijven. En al was zijn jeugd een aaneenschakeling van ellende, hij wist er een wijsheid uit te puren die zijn leven een positieve wending gaf.

**Luc Nkulula wa Mwamba, geweldloos vredestrijder**Luc vertelt me zijn jeugd. Ik zie hoe hij getekend is door de vele beproevingen. Uit zijn ogen spreekt vurige verontwaardiging over zoveel onrecht. Hij kende armoede, onveiligheid, de oorlogen, de vernieling van Goma bij de vulkaanuitbarsting in 2002, maar hij kon naar school, al ging dat niet zonder problemen. Wat hem het meest heeft gekwetst, is dat zijn ouders hem als baby bij een tante hebben achtergelaten.

Kalinda Ndandu, mwami en parlementskandidaat
Wie zich in onze regio kritisch uitlaat wordt ontvoerd, gefolterd, met terreur monddood gemaakt. Zo ook Kalinda Ndandu. Hij is een lokale chef, mijn mwami. Tussen 1998 en 2008 werd hij voortdurend geïntimideerd. Minstens tien keer werd hij gevangengezet. Zijn zoon werd vermoord. Na veel procederen veroordeelt de rechtbank de dader, een officier in het leger. De straf wordt nooit uitgevoerd.