Crisis in Soedan

Waarom Soedan er wel toe doet

© SIMON MAINA / AFP

 

’Soedan doet ertoe, niet in het minst omdat het land op een van de belangrijkste geostrategische plaatsen van het continent ligt: het strekt zich uit over de Hoorn en Noord-Afrika, met een lange kustlijn langs de Rode Zee en een historische rol als brug tussen Noord en Sub-Sahara-Afrika.’ Zo vat de denktank International Crisis Group het geostrategische belang van de crisis Soedan gebald samen.

Soedan doet ertoe, voor de landen aan de andere kant van de Rode Zee: de golfstaten die hun invloed in de regio graag vergroten. Voor militaire regime’s in de regio, die liever geen precedenten scheppen waarbij burgers na de val van een dictator een succesvolle transitie waarmaken.

Wie de touwtjes in handen krijgt na de Soedanese leider Omar al-Bashir, dat kan van belang zijn voor andere conflicten zoals die in Libië en Jemen. Soedan doet ertoe voor buurlanden Tsjaad, Ethiopië en Egypte, om tal van redenen.

Vertegenwoordigers van burgeractivisten en de militaire junta in Soedan kwamen deze zomer tot een akkoord om uit de impasse te geraken. Er wordt na maandenlange protesten dan toch een tijdelijke burgerregering aangesteld, met een econoom aan het hoofd. Abdalla Hamdok werd als nieuwe eerste minister ingezworen.

De burgerregering komt onder controle te staan van een overgangsraad samengesteld uit vijf militairen en zes burgers, en wordt geleid door de generaal Abdel Fattah al-Burhan. In deze samenstelling moeten militairen en burgers samen het land klaarstomen om over drie jaar samen naar de stembus te gaan.

Maandenlang scandeerden betogers duidelijk hun wensen: ‘Vrijheid, vrede en gerechtigheid.’ Het zal moeten blijken of deze tijdelijke machtsdeling standhoudt en de burgers genoegen nemen met de resultaten die ze in de komende maanden samen moeten neerzetten.

Niet enkel voor de burgers en de militairen in Soedan staat heel wat op het spel. De hele regio zag tijdens de crisis de eigen belangen onder druk staan. MO* bracht die belangen letterlijk voor u in kaart.

Klik en verken zelf het geostrategische schaakspel

Elien Spillebeen

Klik op de afbeelding om de kaart te verkennen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.