Waarom Soedan er wel toe doet

Analyse

Crisis in Soedan

Waarom Soedan er wel toe doet

Waarom Soedan er wel toe doet
Waarom Soedan er wel toe doet

26 augustus 2019

Na de val van dictator Omar al-Bashir verviel Soedan in een woelige strijd tussen burgers en militairen die beide de leiding over het land wilden overnemen. Met zijn strategische ligging aan de Rode Zee, op de grens tussen noordelijk en zuidelijk Afrika, ontaardt een binnenlandse crisis al snel in een geostrategisch schaakspel. MO* zet voor u de verschillende spelers en belangen op een rijtje.

© SIMON MAINA / AFP

© SIMON MAINA / AFP

’Soedan doet ertoe, niet in het minst omdat het land op een van de belangrijkste geostrategische plaatsen van het continent ligt: het strekt zich uit over de Hoorn en Noord-Afrika, met een lange kustlijn langs de Rode Zee en een historische rol als brug tussen Noord en Sub-Sahara-Afrika.’ Zo vat de denktank International Crisis Group het geostrategische belang van de crisis Soedan gebald samen.

Soedan doet ertoe, voor de landen aan de andere kant van de Rode Zee: de golfstaten die hun invloed in de regio graag vergroten. Voor militaire regime’s in de regio, die liever geen precedenten scheppen waarbij burgers na de val van een dictator een succesvolle transitie waarmaken.

Wie de touwtjes in handen krijgt na de Soedanese leider Omar al-Bashir, dat kan van belang zijn voor andere conflicten zoals die in Libië en Jemen. Soedan doet ertoe voor buurlanden Tsjaad, Ethiopië en Egypte, om tal van redenen.

Vertegenwoordigers van burgeractivisten en de militaire junta in Soedan kwamen deze zomer tot een akkoord om uit de impasse te geraken. Er wordt na maandenlange protesten dan toch een tijdelijke burgerregering aangesteld, met een econoom aan het hoofd. Abdalla Hamdok werd als nieuwe eerste minister ingezworen.

De burgerregering komt onder controle te staan van een overgangsraad samengesteld uit vijf militairen en zes burgers, en wordt geleid door de generaal Abdel Fattah al-Burhan. In deze samenstelling moeten militairen en burgers samen het land klaarstomen om over drie jaar samen naar de stembus te gaan.

Maandenlang scandeerden betogers duidelijk hun wensen: ‘Vrijheid, vrede en gerechtigheid.’ Het zal moeten blijken of deze tijdelijke machtsdeling standhoudt en de burgers genoegen nemen met de resultaten die ze in de komende maanden samen moeten neerzetten.

Niet enkel voor de burgers en de militairen in Soedan staat heel wat op het spel. De hele regio zag tijdens de crisis de eigen belangen onder druk staan. MO* bracht die belangen letterlijk voor u in kaart.

Klik en verken zelf het geostrategische schaakspel

Elien Spillebeen

Klik op de afbeelding om de kaart te verkennen

Elien Spillebeen