Globalisering, wereldpolitiek, Oost-Azië
John
Vandaele

John Vandaele bericht over de sociale, ecologische, economische en bestuurlijke aspecten van globalisering. Geografisch heeft hij het voorrecht Congo en Oost-Azië (vooral China) te mogen volgen.

John werkte in het verleden als freelance journalist voor Knack, De Morgen en vele andere media tussen 1986 en 2003. Hij schreef er over een brede waaier van buitenlandthema’s (Afrika, Azië, globalisering, Noord-Zuidverhoudingen… ) , socio-economische en ecologische thema’s.Ik zocht hoe dan ook dikwijls naar de samenhang tussen economie, politiek, ecologie en sociale kwesties. De wereld is één: het heeft geen zin zaken de wereld in stukjes te hakken.

In diezelfde periode werkte John ook geregeld voor De Wereld Morgen, een van de twee voorlopers van MO*. Daardoor belandde hij op een vrij logische manier bij de redactie die MO* op de rails zette. Bij MO* volgt hij min of meer dezelfde onderwerpen op als voordien: de sociale, ecologische, economische en bestuurlijke aspecten van globalisering. Geografisch heeft John het voorrecht Congo en Oost-Azië (vooral China) te mogen volgen.

Hij schreef – alleen of samen met anderen – zeven boeken waaronder Het recht van de rijkste (2005), De stille dood van het neoliberalisme (2007) en Het mondiale uitzendkantoor (2009), en het Alfabet van onze Tijd (2012).

John trok een tiental jaren Vlaanderen rond met acteur Vuile Mong met vertelsels over globalisering en belendende percelen. In 2010 kreeg hij de FRDO-persprijs voor Duurzame Ontwikkeling voor de reportage Het woud is Congo’s grootste armoedebestrijder.

Als aangenaam en leerzaam tegenwicht voor al die internationale interesses is John nauw betrokken bij de Buren van de Abdij, een burenvereniging die de Sint-Baafsabdij, het oudste gebouw van Gent, openhoudt op zondag, er bijen kweekt, en concerten en gesprekken organiseert. Op die manier proberen we om dat magische gebouw te gebruiken als motor van meer samenhang in een redelijke “diverse” wijk van Gent. John was ook nauw betrokken bij de oprichting van de Gentse energiecoöperatie EnerGent.

Contact: john.vandaele@mo.be

alle artikels van John Vandaele