Globalisering, wereldpolitiek en Oost-Azië

John Vandaele

John Vandaele bericht over de sociale, ecologische, economische en bestuurlijke aspecten van globalisering. Geografisch heeft hij het voorrecht Congo en Oost-Azië (vooral China) te mogen volgen.

John werkte in het verleden als freelance journalist voor Knack, De Morgen en vele andere media tussen 1986 en 2003. Hij schreef er over een brede waaier van buitenlandthema’s (Afrika, Azië, globalisering, Noord-Zuidverhoudingen… ), sociaal-economische en ecologische thema’s. In diezelfde periode werkte John ook geregeld voor De Wereld Morgen.

Hij schreef – alleen of samen met anderen – zeven boeken waaronder Het recht van de rijkste (2005), De stille dood van het neoliberalisme (2007) en Het mondiale uitzendkantoor (2009), en het Alfabet van onze Tijd (2012).

John trok ook een tiental jaar Vlaanderen rond met acteur Vuile Mong met vertelsels over globalisering en belendende percelen. In 2010 kreeg hij de FRDO-persprijs voor Duurzame Ontwikkeling voor de reportage Het woud is Congo's grootste armoedebestrijder.

Als aangenaam en leerzaam tegengewicht voor al die internationale interesses is John nauw betrokken bij de Buren van de Abdij, een burenvereniging die de Sint-Baafsabdij, het oudste gebouw van Gent, openhoudt op zondag, er bijen kweekt, en concerten en gesprekken organiseert. John was ook nauw betrokken bij de oprichting van de Gentse energiecoöperatie EnerGent.

john.vandaele@mo.be