Belastingvoordeel voor financiering nederzettingen
Mel Frykberg
25 juli 2010
In de Palestijnse gebieden is woede ontstaan over de financiering van nederzettingen met Amerikaanse giften die aftrekbaar zijn voor de belasting. De Amerikaanse wet verbiedt gebruik van aftrekbare giften voor politieke doeleinden in binnen- en buitenland.
“Nederzettingen zijn in strijd met het internationale recht en de Verenigde Staten worden verondersteld een tweestatenoplossing te stimuleren. In plaats daarvan is financiële steun voor de nederzettingen aftrekbaar van de belasting”, zegt Saeb Erekat, hoofdonderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit (PA).
Volgens een recent rapport in de Amerikaanse krant The New York Times hebben veertig Amerikaanse groepen in de afgelopen tien jaar 200 miljoen dollar ingezameld voor Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.
Niet openbaar
De Amerikaanse wet verbiedt het gebruik van liefdadigheidsgeld voor politieke doelen, maar de belastingwetgeving stimuleert giften van burgers aan non-profitorganisaties zolang hun missie te maken heeft met onderwijs, religie of hulpverlening. Religieuze groepen hebben geen verplichting om financiële reilen en zeilen openbaar te maken, wat betekent dat nederzettingen wellicht geld krijgen dat niet getraceerd kan worden.
Directe donaties aan buitenlandse liefdadigheidsinstellingen zijn illegaal, maar de Belastingdienst staat donaties aan binnenlandse organisaties die projecten in het buitenland financieren, wel toe. Op die manier zouden Amerikaanse organisaties geld sturen om de bouw van nederzettingen te steunen.
Geen vergunning
De Amerikaanse organisatie Friends of Itimar steunt de nederzetting Itimar bij Nabloes op de noordelijke Westelijke Jordaanoever. Friends of Bet El doet hetzelfde voor de nederzetting Bet El bij Ramallah, zegt Hagit Ofran van de Israëlische beweging Peace Now.
Het Jerusalem Reclamation Project van Ateret Cohanim werkt aan de overdracht van Arabische woningen aan Joodse gezinnen. Ongeveer 60 procent van het geld van Ateret Cohanim komt van een zusterorganisatie in de VS.
Een andere non-profitgroep, El’ad, financiert een archeologisch themapark in de wijk Silwan in Oost-Jeruzalem. Voor het Joodse park moeten woningen van Palestijnen verdwijnen. Een deel van deze woningen werd zonder vergunning gebouwd, omdat Palestijnse bouwaanvragen volgens de bewoners altijd worden afgewezen.
Momenteel tellen Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever een half miljoen Israëlische kolonisten. Volgens de internationale wetgeving zijn hun nederzettingen illegaal. Ook zijn ze in strijd met diverse VN-resoluties.