Bio uit het zuiden is een sociale keuze

Bio uit het zuiden is een sociale keuze

Paul Van Damme

01 september 2001

Dirk Thienpont is een gezonde vijftiger en al ruim vijfentwintig jaar actief in de biosector. Hij heeft dus de evolutie van klein naar iets groter van dichtbij meegemaakt. In die pioniersdagen was Dirk initiatiefnemer of medeoprichter van allerlei bedrijfjes die bio tot bij de consument wilden brengen. Dat liep niet altijd even makkelijk.

‘Die beginjaren waren een harde periode. Nu is de toestand iets stabieler. We werken professioneler.’ Vandaag is Thienpont aan de slag bij Biofresh, de belangrijkste versverdeler van bio in België. Die levert uitsluitend verse groenten, fruit en zuivel aan natuurvoedingszaken, natuurrestaurants, bioboeren met thuisverkoop en groenteabonnementen, en bewust niét aan warenhuizen. ‘Dat is een totaal andere manier van werken. We verzorgen liever de trouwe en betrouwbare klanten die we al hebben. Onze logistiek is daar volledig op afgestemd en dat willen we zo houden.’ Biofresh is een zogenaamde tussenhandelaar en koopt verswaren om ze (met winst) door te verkopen aan de detailhandel. Een overbodige schakel? Dirk vindt van niet: ‘Onze taak is een totaalpakket van biologische verswaren aan te bieden aan de betere natuurvoedingswinkels in heel België. Onze klanten zijn detailzaken, maar bijvoorbeeld ook boeren met thuisverkoop. Aan hen leveren we de verswaren die ze zelf niet telen. Hun klanten verwachten een compleet aanbod van bio. Wij vullen aan.’ Veel van de verse groenten en fruit die daarbij extra aangeboden worden, komen overigens uit het buitenland. Niet echt ecologisch, zou je zeggen, maar wie gaat zijn sinaasappel of banaan laten, omdat die uit het Zuiden geïmporteerd wordt? ‘Die overzeese import verloopt via een Nederlands zusterbedrijf. Wijzelf voeren enkel fifi-banaantjes in uit een project in Burundi. Import-bio is een sociale keuze. Voor de mensen hier is bio vooral een kwestie van gezondheid. In Afrika en Zuid-Amerika is het een sociale en economische noodzaak. Bio is in die landen een groeimarkt en dat is logisch. Het is voor de kleine boer ginder één van de manieren om uit de greep van de grote voedingsmultinationals te blijven. In Afrika is het bovendien het ecologisch alternatief voor de traditionele slash’n burn landbouw. Leer boeren composteren en ze zitten al een heel eind op de bioweg.’