Bolivia dreigt met uitzetting Usaid

Bolivia dreigt met uitzetting Usaid

Franz Chávez

17 juni 2010

De relaties tussen Bolivia en de VS zijn nog lang niet hersteld. Twee jaar na de uitwijzing van de Amerikaanse ambassadeur beschuldigt de Boliviaanse president Evo Morales de VS opnieuw van inmenging. Hij dreigt ermee Usaid te verbannen, het belangrijkste Amerikaanse hulpagentschap.

Drugs

Washington van zijn kant wil de bilaterale relaties graag nieuw leven inblazen, en heeft hoge vertegenwoordigers naar Bolivia gestuurd. In 2009 probeerden de opeenvolgende onderministers van Buitenlandse Zaken Thomas Shannon en Arturo Valenzuela tot een akkoord te komen met het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Maar de ontvangst van Valenzuela was koeltjes. De dag voor hij aankwam zei Morales dat de VS, de grootste afzetmarkt ter wereld voor narcotica, de strijd tegen de drugshandel eigenlijk gebruikte als middel om zich te kunnen mengen in Colombia, Peru en Bolivia, de drie belangrijkste producenten van cocaïne.

Interne verdeeldheid

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de uitval van Morales oprecht is. “Internationale organisaties beschuldigen is een manier om de aandacht af te leiden van het conflict tussen de Boliviaanse regering en de sociale organisaties en vakbonden”, zegt Félix Patzi, socioloog en dissident van de regerende MAS-partij.
Begin mei riepen de grote vakbonden op tot een vierentwintigurenstaking tegen het loonbeleid van de regering. Inheemse bevolkingsgroepen in het olie- en gasrijke oosten van het land protesteren op hun beurt tegen de loze beloften van de regering-Morales omtrent meer autonomie en natuurbescherming.
De invloedrijke Confederatie van Inheemse Volkeren van Bolivia (CIDOB) plant een protestmars naar La Paz. Minister van Autonomie Carlos Romero verdenkt Usaid ervan achter de betoging te zitten.