China bezorgd over groeiende instroom migranten
Peter Dhondt
12 juli 2010
Elke maand steken duizenden migranten uit Vietnam en Laos heimelijk de grens met China over om te gaan werken in de snel groeiende steden. Ook de aantallen illegale migranten uit Afrika en andere Aziatische landen groeien aan. Experts gaan ervan uit dat China er niet in zal slagen de instroom helemaal aan banden te leggen.
Fabrieken in het zuiden van China kampen met personeelsgebrek. De migranten worden aangelokt door de lonen, die in de grote steden makkelijk drie keer hoger liggen dan in hun land. De werkgevers zetten migranten zonder papieren in omdat ze niet snel genoeg Chinezen vinden en ook omdat buitenlandse arbeiders zonder morren lange dagen werken, minder eisen stellen en gehoorzamer zijn. De boetes die betrapte werkgevers moeten betalen, zijn niet hoog.
Hoeveel buitenlanders illegaal in China werken is onbekend. Maar dat de instroom toeneemt, is onder meer af te leiden uit de aantallen vreemdelingen die betrapt en teruggestuurd worden. Volgens de Chinese internetkrant Global Times arresteerde de politie in de Zuid-Chinese provincie Guangxi vorig jaar 1820 migranten zonder papieren, terwijl ze bijna 5000 mensen aan de grenzen tegenhield. Dit jaar zijn er al minstens tienduizend illegale migranten naar Chongzuo getrokken, zeggen ambtenaren uit die stadsprefectuur in Guangxi. Veel jonge mensen zijn er weggetrokken om in de grotere steden te gaan werken, zodat er nu een tekort van 30.000 tot 50.000 arbeiders is op de uitgestrekte suikerrietplantages in de streek.
Minimumloon
De naburige provincie Guangdong, die goed is voor bijna een derde van de Chinese export, kreeg in maart een golf Vietnamese migranten te verwerken nadat de autoriteiten hadden aangekondigd dat het minimumloon met 20 procent zou worden opgetrokken. In Guangdong heeft de politie de eerste drie maanden van het jaar bijna evenveel illegale migranten gearresteerd als in heel 2009.
Net als in andere delen van de wereld profiteren mensensmokkelaars volop van de migranten die een weg zoeken om zonder papieren China binnen te raken. De moeilijk te controleren grens met Laos en Vietnam biedt daartoe alle mogelijkheden. Ook Cambodjanen glippen langs die route China binnen.
Ook migranten uit Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en Afrika vinden de weg naar China. Volgens officiële cijfers leefden er al in 2004 20.000 Afrikanen in Guangzhou, het vroegere Kanton, de hoofdstad van Guangdong. Dat aantal zou met 30 tot 40 procent per jaar toenemen. Voor die migranten is het wel veel moeilijker om China binnen te raken.
Experts denken dat het voor China onbegonnen werk is de illegale instroom van migranten helemaal aan banden te leggen. Ze vinden dat China er goed aan zou doen met de buurlanden afspraken te maken die migratie mogelijk maken.