China heeft grootste waterkrachtcapaciteit ter wereld

China heeft grootste waterkrachtcapaciteit ter wereld

Marwaan Macan-Markar

27 augustus 2010

Nu alle turbines in de Xiaowan-waterkrachtcentrale deze week in bedrijf zijn genomen, in de zuidwestelijke provincie Yunnan, heeft China officieel de grootste capaciteit aan waterkracht ter wereld.

De centrale, met een vermogen van 700.000 kilowatt, brengt de totale capaciteit van het land op 200 miljoen kilowatt. De bijbehorende Xiaowandam, in zijn soort de langste ter wereld, is intussen al de vierde dam in de “waterval” van acht dammen die stroom gaan opwekken in de bovenloop van de Mekongrivier, in het bergachtige Yunnan.

Lage waterstand

De stroom is vrij van CO2-uitstoot, maar duurzaam is anders, vinden activisten. Het rivierleven in dorpen onderaan de rivier, in Birma, Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam, heeft te kampen met de laagste waterstanden in vijftig jaar tijd, die ze aan de dammen wijten.
De uitleg van de regering – dat de lage waterstand door de droogte komt – doet weinig af aan de zorgen van de bewoners, die afhankelijk zijn van de visvangst. Visserij is de belangrijkste inkomstenbron voor de 60 miljoen mensen in de Mekongdelta.
“Veel mensen geloven dat het vullen van het reservoir bijdraagt aan de lage stand in het droge seizoen”, zegt Ame Trandem, campagnemedewerker voor de Amerikaanse organisatie International Rivers. “Dat zal niet veranderen totdat de Chinezen alle informatie over de dam openbaar maken. Ze hebben wel positieve stappen gezet, maar moeten nog veel transparanter worden.”

Later meer invloed

Volgens de Mekong River Commission (MRC), een intergouvernementele organisatie waar onder meer Cambodja, Thailand en Vietnam lid van zijn, kan de Xiaowandam niet zo’n grote invloed hebben omdat  er te veel water uit lagergeleden gebieden komt. “Maar later, als er meer en meer dammen worden gebouwd, gaan we wel een grotere invloed zien”, zegt woordvoerder Damian Kean. “Alle landen van de lagere Mekong willen dat in deze sector de juiste beslissing wordt genomen.”
China zal zich ook meer rekenschap moeten geven van de zorg van de Amerikanen, die steeds meer betrokken raken bij de regio. De Chinese dammen zullen de Mekong veranderen in een “Chinese rivier”, waarschuwde Richard Cronin van het Stimson Centre in Bangkok deze maand.
China heeft op dit moment maar één doel: de landen in de Mekongdelta geruststellen en laten zien dat ze niets te vrezen hebben.