China wil zaken doen met Latijns-Amerika

China wil zaken doen met Latijns-Amerika

Mitch Moxley

18 augustus 2010

China, de op een na grootste economie in de wereld en altijd op zoek naar meer grondstoffen, probeert zijn relaties met Latijns-Amerika uit te bouwen. Die weg verloopt echter niet zonder obstakels.

Volgens een recent rapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Eclac), zal China de Europese Unie in 2011 inhalen als de op één na grootste handelspartner van Latijns-Amerika. Verschillende Latijns-Amerikaanse landen onderzoeken actief de mogelijkheden tot samenwerking met China op het gebied van mijnbouw, energie, landbouw, infrastructuur en wetenschap en technologie, staat in het rapport.
China diversifieerde zijn investeringen in Latijns-Amerika in de afgelopen jaren van bodemstoffen naar fabricage en de dienstenindustrie. De interesse van het land in Latijns-Amerika varieert van olie in Venezuela tot hout uit Guyana en sojabonen uit Brazilië.
Zhang Sengen, directeur van het Institut voor Chinese Internationale Economische Betrekkingen, zegt dat Latijns-Amerika op twee fronten aantrekkelijk is voor China: het heeft veel grondstoffen en het is een grote markt voor Chinese producten. Het continent telt 560 miljoen consumenten en heeft een gezamenlijk bruto binnenlands product van 3,1 triljoen euro.
De Chinese directe investeringen in Latijns-Amerika bedroegen 19,3 miljard euro in 2008. Daarmee maken ze 14,6 procent van alle directe buitenlandse investeringen uit, blijkt uit cijfers van het Chinese ministerie van Handel. De Latijns-Amerikaanse investeringen in China bedroegen bijna 88 miljard euro, ongeveer 14 procent van het totale buitenlandse kapitaal dat China absorbeerde.

Dumping

China noemt de relatie met Latijns-Amerika een “win-winsituatie”: het land haalt grondstoffen zoals koper, ijzer en olie uit Latijns-Amerika, terwijl Latijns-Amerikaanse landen goederen als mobiele telefoons en auto’s uit China importeren. 
De betrekkingen verlopen echter niet vlekkeloos. In heel Latijns-Amerika groeit de behoedzaamheid als het gaat om de handel met China. Braziliaanse en Argentijnse fabrikanten beschuldigingen China van dumping, wat leidde tot nieuwe belastingen voor sommige Chinese importeurs. Andere landen maken zich zorgen over de agressieve manier waarop China probeert toegang te krijgen tot energiereserves.
In Peru heeft een Chinees staatsbedrijf al bijna twintig jaar te maken met rebellerende mijnwerkers. Ze staken, gaan de confrontatie aan met de politie en stichten brand, meldde de  New York Times eerder deze maand. De conflicten bij de mijn, die in 1992 in bedrijf werd genomen door de staalreus Shougang Corp, gaan vooral over salarissen, milieuschade en de behandeling van plaatselijke bewoners.

Spanningen

Wang Peng, onderzoeker het Instituut voor Latijns-Amerikaanse Studies van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen, zegt dat Chinese bedrijven in Latijns-Amerika de risico’s niet goed inventariseren en meer aan milieuzorg moeten doen. “Als onze bedrijven plaatselijke milieuwetten overtreden, is het niet vreemd dat er spanningen ontstaan.”
Ondanks de problemen, blijven de relaties zich ontwikkelen. In april bezocht de Chinese president Hu Jintao Brazilië, Venezuela en Chili. In de Chinese staatsmedia werd het bezoek bejubeld als een belangrijke stap in het beklinken van de betrekkingen met Latijns-Amerika.
Brazilië en China ondertekenden een meerjarig actieplan en maakten volgens staatspersbureau Xinhua afspraken op het gebied van cultuur, energie, financiën, wetenschap en technologie en inspectie van de productkwaliteit.