Goof de Jong
“‘Contradicties in Zimbabwe’
Hoe Zimbabwe investeerders uit wil kleden. In een advertentie in een special editie van de Staatskrant wordt uitgelegd hoe de ``Indigenisation and Empowerment Act`` zal worden uitgevoerd.
Deze wet werd 2 jaar geleden onder vele protesten in het toen nog door ZANU PF gedomineerde parlement aangenomen en sindsdien werd er niet meer over gerept.
Totdat een aantal dagen geleden de minister de wet uit het stof haalde. De beoogde uitvoering liegt er niet om.
Vóór 15 april 2010 moeten alle bedrijven met een boekwaarde van minstens USD 500.000 in een plan aangeven hoe ze binnen 5 jaar de controle van hun bedrijf (minimaal 51% van de aandelen) zullen overdragen aan inheemse Zimbabweanen. Men riskeert een gevangenis straf tot 5 jaar als men geen gehoor geeft aan deze oproep.
In een persconferentie legt de minister nog even uit dat het de bedoeling is dat de inheemse “partners“ wel zullen moeten betalen voor de aandelen.
De reacties kwamen snel en waren eenduidig: het bedrijfsleven reageerde furieus en het zittende kabinet besloot minister Kasukuwere terug te fluiten. De minister is gevraagd om de reguleringen te herzien vóór 1 maart van dit jaar. Het is zeer de vraag of Kasukuwere dat zal doen, immers een besluit van het kabinet in de huidige vechtcoalitie heeft niet zoveel waarde.
De echte machthebbers in Zimbabwe bestaat uit een groep politieke opportunisten rondom de President Robert Mugabe. Zij zijn niet van plan hun macht en daarmee de mogelijkheden om “legaal“ te stelen op te geven.
De publicatie kwam slecht uit voor Walter Muzembi, de alom gewaardeerde ZANU PF minister van Toerisme. Deze week organiseert hij een grootschalige conferentie voor investeerders die geïnteresseerd zijn om te investeren in de toerisme sector in Zimbabwe.
Wat zal zijn kernboodschap zijn? Kom naar Zimbabwe om te investeren! Breng 1 dollar en je krijgt er 49 cent voor terug! Wij zorgen voor de 51% controle!
De lancering van dit waanzinnige plan is een voorbeeld van de vele contradicties die zij aan zij een eigen leven leiden binnen het gedwongen huwelijk tussen Robert Mugabe en Morgan Tsvangirai.
Beide leiders beweren dat de nieuwe regering van 1 jaar oud op de goede weg is, dit terwijl er bijna wekelijks ontmoetingen zijn tussen toponderhandelaars namens de deelnemende partijen, om ruzies ten aanzien van de interpretaties van het regeerakkoord glad te strijken.
Het proces dat moet leiden tot een nieuwe grondwet ligt ver achter op schema en verloopt hoogst chaotisch.
Achter de schermen wordt keihard gevochten over de controle van de rijke diamantvelden in het Oosten van het land. Deze strijd gaat tussen de ZANU PF, de partij die haar macht niet wil opgeven en de veel meer populaire MDC, de partij die probeert Zimbabwe te normaliseren Het gevecht is zo hevig dat de angst bestaat dat Zimbabwe zal ontaarden in een land van bloed en diamanten, een contradictie zo lijkt het, maar in Zimbabwe komen wonderen zo vaak voor dat ze normaal gevonden worden.