Corruptie hindert strijd tegen mensenhandel in Cambodja

Corruptie hindert strijd tegen mensenhandel in Cambodja

Irwin Loy

22 juni 2010

De Verenigde Staten schrapten Cambodja eerder deze maand van de zwarte lijst met landen die te weinig doen tegen mensenhandel. Critici vinden dat voorbarig. Corruptie zou het land nog steeds flink in de weg zitten bij de strijd tegen mensenhandel.

“De Cambodjaanse regering boekte in het afgelopen jaar aanzienlijke vooruitgang bij de wetshandhaving op het gebied van mensenhandel door de seksindustrie”, stelt het rapport Trafficking in Persons van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Hoewel Cambodja volgens het rapport niet voldoet aan de “minimumstandaarden om mensenhandel uit te roeien”, heeft het toch aanzienlijke inspanningen verricht in die richting. Het rapport wijst op het hogere aantal veroordelingen van verdachten van mensenhandel. Vorig jaar werden er 36 mensen veroordeeld, in 2008 waren dat er 11.

Meer betrokkenheid

Bith Kimhong, directeur van het departement van Binnenlandse Zaken dat zich bezighoudt met de strijd tegen mensenhandel, noemt het een “juist” besluit om het land van de zwarte lijst te halen. “We hebben er hard aan gewerkt om de mensenhandel te bestrijden”, zegt hij.
 
Samleang Seila, landdirecteur van Action Pour Les Enfants (APLE), een organisatie die zich inzet voor kinderen die slachtoffer worden van seksueel misbruik, erkent dat de autoriteiten meer betrokkenheid bij de problematiek tonen.
“Cambodja gaat vooruit in de strijd tegen mensenhandel”, zegt hij. “Het aantal arrestaties en onderzoeken door de politie is in het afgelopen jaar toegenomen. Er komen meer daders voor de rechter.”
 
Toch, voegt hij eraan toe, blijft het moeilijk om de verdachten van misbruik van de kinderen waar zijn organisatie mee te maken heeft, voor de rechter te krijgen.

Corruptie

Soms zijn politieagenten en functionarissen bij de rechtelijke macht volgens het Amerikaanse rapport “direct of indirect” betrokken bij  mensenhandel. En zij houden vooruitgang tegen.
Kinderen, vrouwen en mannen worden zowel binnen als buiten de Cambodjaanse grenzen slachtoffer van mensenhandel. Een “zwak rechtssysteem” in combinatie met “geloofwaardige angst voor vergelding” zorgt ervoor dat veel slachtoffers niet op justitie vertrouwen voor hulp, staat in het rapport.
Door deze en aanverwante constateringen vragen critici zich af waarom het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Cambodja van de lijst verwijderde.
Het Amerikaanse Congreslid Ed Royce, die regelmatig kritiek uitte op corruptie binnen de Cambodjaanse regering, noemt het verwijderen van Cambodja van de lijst een “niet gerechtvaardigde beloning.” 
 
“Cambodja boekt pas vooruitgang van betekenis als het het groeiende corruptieprobleem bij de regering aanpakt”, zegt Royce. “Dat probleem wordt elk jaar erger.”