Cultuur van vrede moet die van geweld vervangen

Nieuws

Cultuur van vrede moet die van geweld vervangen

Thalif Deen

09 september 2012

Als de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, komende vrijdag het Forum over de Cultuur van Vrede zal toespreken, zal hij zijn politieke filosofie er herhalen: alle geschillen moeten worden opgelost met vreedzame middelen, niet door militaire krachtmetingen.

Militaire conflicten en levensverwoestende opstanden in Soedan, Syrië, Ivoorkust, Somalië, Colombia, Mali, Libië, Afghanistan, Irak en Palestina, maar toch zal de nummer één bij de Verenigde Naties (VN) herhalen dat hij erin gelooft dat de cultuur van geweld moet vervangen worden door een cultuur van vrede.

In de toespraak die Ban Ki-moon op 14 september voor het Forum op hoog niveau zal houden, zal hij naar alle waarschijnlijkheid de noodzaak herhalen om te voldoen aan de basisprincipes van de VN-Verklaring over de Cultuur van Vrede die in 1999 bij consensus werd aangenomen door de Algemene Vergadering. Ook zal hij de dringendheid benadrukken om werk te maken van het bijhorende Actieprogramma (POA).

Oproep tot actie

“Helaas”, zegt een diplomaat die liever anoniem wil blijven, “geweld lijkt de cultuur in de huidige wereldorde, te oordelen naar de recente schietpartijen in Zuid-Afrika, de meedogenloze onderdrukking van demonstranten in Bahrein en Syrië en de zelfmoordaanslagen in Irak, Pakistan en Afghanistan.” Hij vindt dat de VN inspanningen moeten ondernemen om het actieprogramma door te voeren, zoals aangegeven in de Verklaring.

“De prijs van het geweld is astronomisch hoog”, zegt Cora Weiss van het Internationale Vredesbureau. Zij is een van de belangrijkste sprekers komende vrijdag tijdens het forum. “Als we doorgaan met de cultuur van geweld, zullen we voor altijd treuren om de doden en achterblijven met de zorg voor de gewonden. Het is tijd om harder te werken en ervoor te zorgen dat de komende generaties van de gesel van de oorlog bespaard blijven”.

Naast Weiss en de secretaris-generaal zullen ook andere sprekers focussen op de uitvoering van de POA uit 1999.  Dat programma roept op om een cultuur van vrede te installeren door middel van onderwijs, de bevordering van een duurzame economische en sociale ontwikkeling, de eerbiediging van de mensenrechten, gelijkheid tussen man en vrouw, democratische participatie en de internationale vrede en veiligheid.

Samenbrengen en inspireren

Weiss legt uit dat het komende forum lidstaten en het maatschappelijk middenveld zal samenbrengen om overheden te inspireren om mee na te denken over wat ze kunnen doen om de cultuur van vrede en de POA te implementeren.

Ook zal het forum het maatschappelijk middenveld stimuleren om te blijven aandringen op geweldloosheid, bemiddeling, ontwapening en op een deelname van vrouwen op alle niveaus van de besluitvorming, voegt Weiss daar nog aan toe.

“We zullen de regeringen er voorzichtig aan herinneren dat ze mee instemden tot een 16-punten-actieplan dat nu moet uitgevoerd worden.”

Het Forum is een initiatief van de voorzitter van de Algemene Vergadering en komt tot stand met de medewerking van de Foundation for Culture of Peace en het nieuwsagentschap Inter Press Service (IPS).

Er zullen twee paneldiscussies plaatsvinden, een over nieuwe partnerships en ontwikkelingen met betrekking tot de cultuur van vrede en een tweede over de bevordering van de versterking van de wereldwijde vredesbeweging en de uitvoering van het VN-actieprogramma.