“‘De ene terrorist is de andere niet’


Gerardo Hernández | Cuban Five
05 juni 2009
Al sinds 1868 wordt de 'World's Almanac and Book of Facts' uitgegeven (je vindt er meer over op www.worldalmanac.com). Het zou 's werelds meest complete database moeten zin. Elk jaar geven ze hem uit, en elk jaar beschrijven ze er in één van de hoofdstukken de belangrijkste terreuraanslagen ter wereld. Dit jaar vind je dus op pagina 166 'Notable terrorist incidents worldwide, 1971 – oct. 2009'. Wel, ongelofelijk maar waar, in het jaar 1976 vermelden ze maar één terreurdaad en dan nog op een heel verwarrende manier.
Het gebeurde in Afrika, met 32 slachtoffers. De aanslag van 6 oktober in Barbados wordt niet vermeld. Nochtans was die lange jaren de ernstigste terreuraanslag in de westerse hemisfeer. Het was ook de enigste aanslag in die hemisfeer waarbij een lijnvliegtuig in volle vlucht tot ontploffing gebracht werd.
Er vielen 73 slachtoffers: de bemanning en alle passagiers. Het ging om een Cubaans lijnvliegtuig dat via Barbados naar Cuba terugkeerde. Vlak na het opstijgen in Barbados ontplofte een eerste bom en brak brand uit aan boord. Daarna ontplofte het toestel. De piloten konden enkel nog voorkomen dat het zou neerstorten boven de stad en nog meer slachtoffers maken.
Al vele jaren stuur ik elk artikel dat in de New York Times over de zaak verschijnt naar de uitgevers van de ‘World Almanac’. Het is toch niet mogelijk dat ze zo’n zaak over het hoofd zien? Uiteraard heb ik nog nooit antwoord gekregen. Misschien vinden jullie het tijdsverlies om daarmee bezig te zijn, maar ik vind van niet.
Evenmin denk ik dat het toevallig is dat ze deze aanslag niet vermelden. Het maakt deel uit van de hypocrisie en de dubbele moraal.
Voor bepaalde machtsgroepen bestaan er namelijk goede en slechte terroristen. De ‘goede’ lopen vrij rond in Miami, ook de verantwoordelijken voor deze aanslag; Orlando Bosch en Luis Posada Carriles.
Als ze die aanslag vermelden moeten ze ook dat toegeven, en dat doen ze liever niet. Wat een schande. Zo zien jullie maar dat wij hier voor heel goede redenen in Miami aanwezig waren. De terreur tegen Cuba is een pijnlijke realiteit.
Veel groeten vanuit Victorville
Gerardo