Een dag in het leven van een jongerenvertegenwoordiger

Blog

Een dag in het leven van een jongerenvertegenwoordiger

Een dag in het leven van een jongerenvertegenwoordiger
Een dag in het leven van een jongerenvertegenwoordiger

Ondertussen ben ik meer dan een week in New York en ken ik een beetje het reilen en zeilen van de ‘United Nations’. Ik moet zeggen dat ik het indrukwekkend vind. De VN is een supergrote intergouvermentele organisatie, met 192 lidstaten, waar men elke dag daadwerkelijk alle denkbare thema’s bespreekt.

Zo ben ik  naar de Veiligheidsraad gaan luisteren waar het over terrorisme ging, een plenaire sessie over mensenhandel, een plenaire zitting over drugsnetwerken, een meeting over vrouwenrechten, sprekers over de Millenium Devellopment Goals, enz…  Ik krijg hier voldoende inspiratie en stilaan meer en meer zin om ‘international relations’ te gaan studeren.
Een dagje hier ziet er als volgt uit. Om 9u ‘s morgens is er een meeting met de ‘Europese Coördinatie Groep‘ die ongeveer een uurtje duurt. In de meeting zit een vertegenwoordiger van elk land. Ze bespreken er de gemeenschappelijk Europese strategie. Men discussieert daar reeds over de zaken waar ze het niet over eens zijn. Zweden heeft momenteel het voorzitterschap van de EU en de vertegenwoordiger van Zweden spreekt tijdens de Algemene Vergaderingen dus in de naam van de hele EU. Op deze manier zijn sommige onderhandelingen makkelijker. Wanneer je al een akkoord hebt met 27 landen sta je sterker in je schoenen.
Om 10u ‘s morgens start de plenaire sessie of de informele sessies van het ‘committee’ waar je bij betrokken bent. In mijn geval is dat het ‘third comittee’. Tijdens de plenaire sessie komen er eerst ‘experts’ spreken die je een algemeen beeld geven over het thema en daarna mogen de lidstaten commentaar geven of een statement maken. Ik heb mijn speech tijdens zo’n plenaire sessie gegeven. Tijdens de informele sessies trekt men terug naar kleinere kamers en probeert men te onderhandelen over de resolutie. Een resolutie is een voorstel om een nieuw hoofdstuk aan het politiek programma toe te voegen of te vervangen. De resolutie bevat de tekst van dit nieuwe hoofdstuk met prioriteiten en nieuwe aspecten van een bepaald thema.
Men probeert tot een akkoord te komen, rekening houdend met voorgaande statements en argumenten van alle landen. Om zo’n resolutie in goede banen te leiden zijn meestal 2 of 3 landen sponsor van deze resolutie. Dit houdt in dat deze landen de draft-resolutie schrijven en nadien de onderhandelingen leiden. Daarna passen ze de draft weer aan naar de wensen van de lidstaten. Tot slot brengen ze een finale resolutie uit. Het is dan aan de landen om te stemmen. Wanneer iedereen akkoord is, heeft men een nieuwe resolutie. Deze meeting duurt altijd tot 13u ‘s middags.
Om 13u15 beginnen er weer nieuwe vergaderingen. Meestal heb ik dan vergadering met alle jongerenvertegenwoordigers over de onderhandelingen die net geweest zijn. Vaak word er ook op dit tijdstip een side-event georganiseerd over een specifiek thema. Deze vergaderingen duren meestal tot 14u30.
Van 15 tot 18u zet men de plenaire of informele sessie van de ‘committees’ weer verder zoals in de voormiddag. Deze sessies zijn enorm lang zonder pauze. Gelukkig kan je wel onopvallend  binnen en buiten lopen om naar het toilet te gaan of iets te kopen om te drinken. Elk land word verondersteld om naar elk ‘committee’ en elke vergadering een vertegenwoordiger te sturen. Maar omdat heel veel meetings elkaar overlappen, is dat soms onmogelijk.
De diplomaten werken hier hard en maken lange dagen. Het is veel lees- en opzoekwerk en vooral samenvattingen en analyses schrijven die ze dan elke avond naar Brussel sturen. Brussel moet hun mening over deze beknopte analyse geven. En het is deze mening die de diplomaten hier vertegenwoordigen.  In de avond hebben we ook vaak besprekingen met de NGO’s, UNICEF, UN Youth Programme,… dus mijn dagen zijn heel goed gevuld.