Egyptische regeringspartij beschuldigd van kiesfraude

Egyptische regeringspartij beschuldigd van kiesfraude

Adam Morrow en Khaled Moussa Al-Omrani

06 juli 2010

Bij de verkiezingen voor de recent gevormde shura-raad (het hogerhuis) in Egypte zou de regerende partij tal van ernstige inbreuken hebben gepleegd. Dat voorspelt weinig goeds voor de komende parlements- en presidentsverkiezingen, menen analisten en oppositieleden.

“De verkiezing van de shura ging gepaard met fraude, zowel in het stemhok als bij de telling”, verklaart Amr Hashem Rabie, expert bij het Al-Ahram Centre for Political and Strategic Studies. “Dat is een slecht voorteken voor de komende verkiezing.”
De stembusgang voor de shura-raad in de eerste week van juni werd een klinkende zege voor de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) van president Hosni Mubarak. Van de 88 zetels sleepte NDP er 80 in de wacht. Kleine oppositiepartijen leverden 39 van 446 kandidaten, maar behaalden slechts 5 zitjes. Toch was het de eerste maal sinds de oprichting van de raad in 1980 dat vijf oppositiepartijen zetels hebben. De drie andere zetels gingen naar onafhankelijke kandidaten.
NDP vergroot nog eens zijn greep op de raad omdat president Mubarak nog eens 45 raadsleden mag aanduiden, voornamelijk partijgetrouwen.

Geen toezicht

“Door gebrek aan toezicht werd er gesjoemeld bij het volledige verkiezingsproces”, zegt Essam al-Arian van de Moslimbroederschap, een oppositiebeweging die met vijftien kandidaten geen zetel wist te bemachtigen. In het parlement is de Broederschap nochtans goed voor ongeveer een vijfde van de zetels, de grootste oppositiepartij in Egypte.
“Aanhangers van bepaalde kandidaten kregen geen toegang tot stemlokalen, terwijl vertegenwoordigers van het middenveld geen toezicht mochten houden bij de stembusgang”, vertelt Rabie. “Daarnaast werden functionarissen omgekocht en werden stemmen geteld door regeringsmedewerkers in plaats van onpartijdige rechters.”

Schone schijn

Rabie vindt het verdacht dat de Moslimbroederschap, die 88 zetels won bij de parlementsverkiezingen in 2005, het nu zonder vertegenwoordiging in de shura-raad moet stellen. Volgens hem is er geknoeid met de stemmen. “Als een handvol zetels naar oppositiepartijen gaat, kan het regime de schijn ophouden dat Egypte een competitief meerpartijenstelsel heeft.”
Volgens Rabie is de Broederschap de enige bedreiging voor het huidige regime. “Zonder manipulatie zou de Broederschap veel meer zetels behalen bij de komende parlementsverkiezingen dan de 88 in 2005. Het regime wil daarom de verkiezingen sturen zodat de huidige zetels van de Broederschap over kleine oppositiepartijen worden gespreid”, denkt Rabie. Hoewel de beweging officieel verboden werd, heeft ze traditioneel kandidaten die als onafhankelijken opkomen.
Pittig detail: volgens de grondwet kunnen oppositiepartijen enkel een kandidaat voor de presidentsverkiezingen leveren als ze vertegenwoordigd zijn in de shura-raad. De vijf kleine oppositiepartijen kreeg elk een zetel om dit te kunnen doen. “Zo krijgt Egypte meerdere kandidaten bij de presidentsverkiezingen, met telkens een kansloze kandidaat uit elk van de zwakke oppositiepartijen”, vreest Rabie.