Fossil of the Day

Blog

Fossil of the Day

de award die doet blozen

Elke dag wordt hier door CAN (Climate Action Network, een wereldwijde milieuorganisatie) een Fossil of the Day uitgereikt. Het land die de slechtste input heeft gegeven of vooruitgang heeft geblokkeerd tijdens de onderhandelingen gaat met de prijzen lopen, al gaat dat gepaard met veel schaamrood op de wangen wanneer ze van het podium stappen.
Op de eerste dag van de COP was het niet minder dan gastland Polen die de award (eigenlijk gaat het niet meer dan om een plastieken dinosaurus op een houten sokkel, veel goud blinkt er niet aan) in de wacht sleepte. De Polen ‘verdienen’ de prijs omdat ze dan wel luid uitschreeuwen de klimaatsverandering te willen aanpakken, maar eigenlijk gewoon net het omgekeerde doen met  hun vernietigend engagement in Europa’s Climate and Energy Package.
De rechters ‘prezen’ het gastland in het bijzonder omwille van

  • het feit dat Polen een plafond wil installeren in het cap-en-trade-systeem

  • het feit dat ze inspanningen van de Europese Unie tegenwerken om de ontwikkelde landen een reductiedoel van 30 % tegen 2020 vast te leggen in het post-Kyoto-akkoord.

Natuurlijk wordt de warme gastvrijheid van de Polen hier door de 8000 aanwezigen geapprecieerd. En daarom wordt hier door de milieubeweging gehoopt dat deze award niet als een uitbrander dan wel als een uitdaging wordt geïnterpreteerd. In de komende twee weken heeft Polen de kans om verandering teweeg te brengen en de globale solidariteit te creëren waar eerste minister Tusk – en wij allemaal – zo hard op hopen.