Gezondheidszorg Oost-Europa lijdt onder uittocht personeel

Gezondheidszorg Oost-Europa lijdt onder uittocht personeel

Paul Stracansky

17 juni 2010

Oost-Europa raakt nog steeds veel medisch personeel kwijt aan het Westen. Sommige artsen waarschuwen dat de gezondheidszorg in de toekomst aanzienlijk zal verslechteren en dat er nu al levens in gevaar zijn door gebrek aan mensen.

Artsen en verpleegkundigen vertrekken vooral omdat er in het buitenland betere arbeidsomstandigheden en hogere salarissen worden geboden.
“Als er niets gedaan wordt om de situatie te verbeteren, zowel op korte als lange termijn, zal de kwaliteit van de gezondheidszorg sterk afnemen”, zegt Zdenek Mrozek, vice-voorzitter van de Tsjechische Medische Kamer.
Na de val van het IJzeren Gordijn zat Oost-Europa met gezondheidszorgsystemen die ver achter liepen bij het Westen. Opeenvolgende regeringen worstelden met het verbeteren van de zorg en het introduceren van moderne diensten zoals in het Westen.
 
Hoewel de levensverwachting en beschikbaarheid van behandelingen in de afgelopen twintig jaar aanzienlijk toenamen in de regio, beweren gezondheidswerkers dat daardoor de bestaande problemen minder opvallen. De gezondheidszorg heeft volgens hen veel meer geld nodig.

Staking

In sommige landen heeft het chronische geldgebrek ertoe geleid dat ziekenhuizen en klinieken basismaterialen moeten ontberen. In ziekenhuizen in Roemenie zouden artsen soms zelf medicijnen, injectiespuiten en bandages betalen om hun patiënten basiszorg te kunnen bieden. Leveranciers weigerden in het verleden vaak materialen te leveren, omdat de ziekenhuizen de facturen niet betaalden.
 
Het vertrek van duizenden artsen en verpleegkundigen naar het Westen is volgens de betrokkenen echter een nog groter probleem dan de gebrekkige faciliteiten. Eerder dit jaar staakten Poolse verpleegkundigen om duidelijk te maken dat de situatie “kritiek” is. Nadat het land lid werd van de Europese Unie, vertrokken duizenden verpleegkundigen naar het buitenland. Het lidmaatschap van de EU maakte de toegang tot buitenlandse arbeidsmarkten gemakkelijker.

Lage salarissen

Longina Kaczmarska, vice-voorzitter van de Poolse Vakbond van Verpleegkundigen en Vroedvrouwen (OZZPiP) zegt dat het tekort aan mensen “een verwoestend effect” heeft op de patiëntenzorg in Polen. “De regering moet de salarissen verhogen.” 
Het gemiddelde maandsalaris in Polen is 825 euro, maar verpleegkundigen verdienen afhankelijk van hun ervaring maar 330 tot 775 euro, volgens OZZPiP.
In Roemenië verdient een arts gemiddeld 200 euro per maand. Het gemiddelde inkomen is 320 euro.  Volgens het Roemeense College voor Artsen emigreerden sinds 2007 meer dan 4000 artsen (bijna 10 procent van alle artsen).
 
Jaarlijks vertrekken er uit Tsjechië 250 medisch specialisten en 50 pas afgestudeerden. Pas afgestudeerde artsen verdienen er 650 euro in de maand. Het gemiddelde inkomen in het land is ongeveer 900 euro per maand.
Volgens officiële statistieken vertrokken sinds 2004 meer dan 2600 artsen uit Hongarije. Beginnende artsen verdienen daar 350 euro per maand.