Het blijft regenen in El Salvador

Blog

Het blijft regenen in El Salvador

Het blijft regenen in El Salvador
Het blijft regenen in El Salvador

Gisteren was het gelukkig wat rustiger want we hadden enkel motregen de hele dag. We zagen zelfs voor enkele seconden de zon die door de wolken priemde. Vanaf vanmorgen vroeg is het weer stevig beginnen regenen. Met bakken en geduren uren. Het wordt steeds erger.

Vanmorgen kreeg ik een telefoontje van Nohemy, een vriendin die in La Nueva Esperanza in de Bajo Lempa woont. Ik schrijf beter “woonde” want ze is gisteren, met de laatste groep geëvacueerd.

De situatie is de Bajo Lempa is verschrikkelijk. Nohemy vertelt me dat in haar huis “alles boven water aan het drijven was”. De mensen zijn alles kwijt: de hele inboedel van hun huisjes, de oogst van maïs en bruine bonen is totaal verwoest en vrijwel alle vee dat ze hadden is verdonken. Alleen enkele koeien staan nog op het droge, maar totaal van de buitenwereld afgezonderd. Enkele jongeren zijn in het gebied gebleven om te voorkomen dat anderen het enige vee dat er nog is, gaan slachten. Het probleem is hoe men nu die jongeren van voedsel kan voorzien.

Op sommige plaatsen in de Bajo Lempa is het water tot drie meters gestegen. Alles staat onder water.

Gelukkig vallen er geen dodelijke slachtoffers te betreuren in die regio. De evacuatie gebeurde net op tijd en goed georganiseerd. Alles via kleine bootjes (van de vissers aan de kust en van de zeemacht van het leger) maar die handmatig moesten worden voortgeduwd omdat de buitenboordmotor net te laag hing.

De mensen hebben nu beslist dat ze de elektriciteitsmaatschappij, CEL, een proces zullen aandoen. Ieder jaar verliezen ze enorm veel door de waterlozing uit de stuwdammen. Dit jaar echter is de lozing veel groter dan vorige jaren. De maatschappij moet ervoor zorgen op een andere manier hun infrasctructuur te beschermen, zonder al de schade op de armen van de Bajo Lempa te schuiven. Hopelijk lukt dat.

Nu maar hopen dat morgen, met het koudefront dat men verwacht, de depressie naar de oceaan verdreven wordt. Alleen wordt het voor de 35.000 mensen in de opvangcentra nog benarder, want hoe kunnen ze zich tegen de koude wind beschermen?