'Ik wil nu enkel vrijheid'

Blog

'Ik wil nu enkel vrijheid'

'Ik wil nu enkel vrijheid'
'Ik wil nu enkel vrijheid'

Samyawit Habutu is 23 en komt uit Eritrea. Ze werd gered door de Bourbon Argos, het schip waarmee Artsen Zonder Grenzen zoek –en reddingsacties doet op de Middellandse Zee. Op 13 mei werden 477 mensen samen met haar gered.

‘Ik werd gedwongen om in legerdienst te gaan in Eritrea. Zelfs toen ik zwanger werd en beviel van mijn dochter moest ik nog steeds dienen.

In juni 2014 besloot ik om te vertrekken. Ik liet mijn dochter achter bij haar grootmoeder in Eritrea en reisde naar het vluchtelingenkamp van Shagarab in Sudan, waar ik tien dagen bleef. Ik reisde verder naar Libië, wat opnieuw tien dagen duurde.

Onderweg vielen drie mensen van de pick-up truck; een iemand brak zijn been, de twee anderen stierven. De chauffeur duwde de lijken gewoon opzij en zette de reis verder.

In Tripoli moest ik drie dagen wachten. Elke avond dat ik daar was, kwam een Libische man twee meisjes halen die hij verplichtte seks met hem te hebben door zijn geweer op hen te richten. Een vriendin kreeg er aids en werd zwanger van diezelfde Libische man. Ze verblijft nu in Zwitserland maar is erg ziek.

Ik wil nu enkel vrijheid, een job, en een kans om geld terug te sturen naar mijn familie. Ik werk graag met computers en zou graag een bureaujob vinden.

Had ik toen geweten wat ik nu weet, zou ik deze reis nooit ondernomen hebben. Mensen met families of met grote problemen zouden deze reis niet moeten ondernemen, want alleen jonge mensen kunnen dit overleven.’