Internationale gemeenschap belooft steun aan Somalië

Nieuws

Internationale gemeenschap belooft steun aan Somalië

Internationale gemeenschap belooft steun aan Somalië
Internationale gemeenschap belooft steun aan Somalië

Nana Van de Poel

08 mei 2013

Gisteren, dinsdag 7 mei, kwamen in Londen 50 landen en organisaties van over de hele wereld samen voor een conferentie over de toekomst van Somalië. De nieuwe Somalische regering vroeg de internationale gemeenschap om financiële steun bij de heropbouw van haar land en werd niet teleurgesteld.

De conferentie bood de Somalische regering een ideaal platform om haar plannen voor de hervormingen van het leger, de politie en het juridisch systeem uit de doeken te doen. President Hassan Sheikh Mohammed, samen met Brits premier David Cameron gastheer van het evenement, hoopte aanwezige landen en organisaties zoals het IMF en de Wereldbank ervan te overtuigen dat ‘het nieuwe Somalië’ hun geld en steun waard is.

Missie geslaagd

De oproep bleek niet tevergeefs. Zoals verwacht huldigde Cameron de inspanningen van de nieuwe regering: ‘Na twee decennia van bloedvergieten en zowat de ergste armoede op aarde leeft er nu hoop in Somalië’. Met meer dan 210 miljoen euro is Engeland veruit de grootste schenker, maar ook de Verenigde Staten (meer dan 30 miljoen euro) en de Europese Unie (44 miljoen euro) gaven gehoor aan de Somalische vraag. Het geld zal dienen om de veiligheidstroepen te versterken, de politiemacht te verdubbelen en nieuwe rechters en advocaten op te leiden.

De westerse grootmachten hebben er alle belang bij om de strijdmacht van Somalië te versterken. Het land vecht  tegen de dreiging van de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab , waarvan geloofd wordt dat ze banden met Al-Qaida hebben. ‘Wanneer jonge geesten vergiftigd worden door radicalisme en ze terrorisme en extremisme gaan exporteren, staat de veiligheid van de hele wereld, waaronder die van mensen hier in Engeland, op het spel’ zei Cameron op de conferentie.

**‘**Meest mislukte staat’

Somalië heeft de voorbije twee decennia de reputatie verkregen een van de meest ‘mislukte staten’ ter wereld te zijn. De burgeroorlog die uitbrak in 1991 stortte het land in een chaos die meer dan twintig jaar zou duren. In 2006 verkreeg Al-Shabaab een grote controle over het land en liet die vijf jaar lang niet meer los. Daarbovenop kostte de hongersnood van 2010-2012 aan ongeveer 260.000 Somaliërs het leven.

Sinds de verdrijving van de islamitische radicalen uit de laatste grote steden in 2012 lijkt Somalië eindelijk terug overeind te krabbelen. Democratisch verkozen parlementairen kozen in september een nieuwe president om een regering te leiden die voor het eerst in meer dan twintig jaar erkend wordt door de VN. Ook de piraterij is terug onder controle. Aanvallen zijn met 75 procent afgenomen en het voorbije jaar hebben Somalische piraten geen enkel schip kunnen kapen.

Lange weg

Toch is het een lange weg te gaan en staat de regering voor enorme uitdagingen. Het land in de Hoorn van Afrika is nog steeds verscheurd. De twee staten Somaliland en Puntland riepen in 1990 hun onafhankelijkheid uit maar de internationale gemeenschap weigert hen te erkennen. Om die reden boycotten zij ook de conferentie in Londen, en lopen zo het risico heel wat westerse steun mis te lopen.

Bovendien is Al-Shabaab niet uit het land verdreven. De beweging behoudt een grote invloed in het zuiden en blijft aanslagen uitvoeren. Afgelopen zondag stierven nog zeven mensen bij een bomaanslag in de hoofdstad Mogadishu. Somalië is voor zijn bescherming nog sterk afhankelijk van anderen. De pas toegekende fondsen moeten daar verandering in brengen.