Israëlische studenten zetten algen in tegen honger

Nieuws

Israëlische studenten zetten algen in tegen honger

Israëlische studenten zetten algen in tegen honger
Israëlische studenten zetten algen in tegen honger

Pierre Klochendler

13 mei 2013

Een experiment van studenten in Tel Aviv wil blauwe en groene algen op grote schaal beschikbaar maken voor ondervoede bevolkingsgroepen. Buitenlandse overheden tonen interesse in het project.

Samen met hun leraar biologie hebben een aantal studenten van het Herzliya-gymnasium een manier uitgetest om op een eenvoudige en goedkope manier een antwoord te bieden op ondervoeding in de wereld.

“Is het niet absurd dat in de 21e eeuw nog steeds kinderen honger lijden?” vraagt de 14-jarige studente Anouk Savir-Carmon zich af.

Spirulina

Volgens het laatste oktober-rapport van de Verenigde Naties lijden bijna 870 miljoen, of een op acht mensen, aan chronische ondervoeding. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt ondervoeding veroorzaakt door een onregelmatige en onevenwichtige voedselinname of een gebrekkige opname van voedingsstoffen.

Deze situatie denken deze studenten te kunnen verhelpen en wel met de hulp van de microscopische blauwe en groene algensoort spirulina of Cyanophyceae. “Deze bestaat voor 70 procent uit proteïnen en bevat verder ook koolhydraten, antioxidanten, omega-3-vetzuren, vitamines en mineralen. Alles dus wat nodig is voor volwaardig voedsel”, zegt Savir-Carmon.

De algensoort zou al drie miljard jaar oud zijn en wordt algemeen beschouwd als extreem proteïnerijk en rijk aan de negen essentiële aminozuren die mensen nodig hebben om te overleven.

Een studie van de VN-Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) toonde al in 2008 aan dat 10 gram spirulina in poedervorm ondervoeding bij kinderen kan tegengaan.

Prijskaartje

Hoewel de algen zich natuurlijk ontwikkelen in tropische meren in Centraal- en Oost-Afrika, wordt het afgeleide voedingssupplement, verkocht in vlokken of pillen, afgeleverd met een behoorlijk prijskaartje. Het is ook enkel beschikbaar in gespecialiseerde natuur- en reformwinkels.

De studenten van het Herzliya-gymnasium experimenteren nu met manieren om het kweken van de algen sneller en goedkoper te maken.

Ze bedachten een systeem waarbij rijen plastic flessen met daarin kweekjes van algen in een houten staketsel hangen en via een buizensysteem met dunne slangetjes lucht ingeademd krijgen en voortdurend geroerd worden, allemaal nodig om de noodzakelijke fotosynthese op gang te brengen.

Vorige week konden ze hun eerste smaragdgroene oogst vieren, die nu buiten in de zon te drogen hangt.

Hulp en sponsoring

Het project heeft al een buzz veroorzaakt die ervoor zorgde dat onderzoekers van de Universiteit Bar-Ilan vrijwillig hun hulp kwamen aanbieden.

Ook de Unesco heeft aangeboden om het project bekendheid te geven via haar educatieve netwerk in 180 landen. De Internationale Rotaryclub liet weten het project deels te willen sponsoren.

“Vorige maand kwam een ambtenaar uit Ethiopië het kweekproject bezoeken en ook de overheden van Zuid-Afrika en Lesotho hebben hun interesse betoond”, zegt Ze’ev Degani, de schooldirecteur en geestelijke vader van het algenkweekproject.