Klaar om er tegenaan te gaan

Annelies Roose

07 december 2009
Blog

Klimaattop Kopenhagen

Klaar om er tegenaan te gaan

Klaar om er tegenaan te gaan
Klaar om er tegenaan te gaan

Zaterdagavond 4 december, Retro Bar, Knabrostraede Centrum, Kopenhagen. Het deel van de Young Friends of the Earth-delegatie dat al is aangekomen, 2 dagen voor de kick-off van de conferentie, heeft zich in de zetels van dit gezellige jazzcafé geploft, moe van de lange bus-, trein- en zelfs bootreis (niemand met het vliegtuig!).

We zijn opnieuw samen, met zijn dertig, vanuit alle hoeken van Europa, klaar om er de komende twee weken hard tegenaan te gaan. Sommigen van ons hebben zich als echte lobbyisten voorbereid om de volgende twee weken als een watchdog bepaalde onderhandelingsthema’s te volgen: Europese Unie, technologietransfer, adaptatie, long-term cooperative action…

Ik bespaar het jullie. Ook het actieteam staat paraat, ofwel met een aantal masterscenario’s voor acties die we hier de komende weken zowel in het Bella Center (de plek waar de officiële conferentie doorgaat) of buiten in de straten van Kopenhagen zullen doen, ofwel op scherp staat om acties uit te werken als reactie op wat er zich in de conferentie afspeelt. En dan is er nog het mediateam, met gepolijste fototoestellen, gesmeerde camera’s, en het brein op scherp om live verslag uit te brengen van wat er zich hier de komende dagen zal afspelen, zowel in het Bella Center als op het Klimaforum. Het Klimaforum is de ‘alternatieve’ conferentie, de ‘conferentie van het volk’, waar je niet binnenhoeft met het accreditatiekaartje dat ik hier op de foto toon.

Iedereen is welkom: inheemsen, milieu-organisaties, vakbonden, mensenrechtenorganisaties, jongeren, vrouwenbewegingen… Het wordt een bruisend forum met lezingen, concerten, film-avonden, dagelijkse briefings van wat er binnen in het Bella Center aan de gang is, en véél meer. Hier zal worden uitgeschreeuwd wat zo moeilijk is binnenin het conferentiecentrum: we willen een eerlijk en aanvaardbaar akkoord dat zowel op sociaal, politiek, ecologisch en economisch vlak op mensenrechten is gebaseerd.

Uit Brussel is ons vandaag het bericht gekomen dat een betogende massa van 15 000 mensen luid “Act Now” schreeuwde. We zullen dit hier de komende weken even luid doen! Hopelijk kunnen we dit hier op de grote manifestatie volgende week met 15 keer mensen doen! Want we willen klimaatrechtvaardigheid: het Noorden moet zijn historische verantwoordelijkheid opnemen en zijn sinds de Industriële Revolutie opgebouwde koolstofschuld terugbetalen met drastische domestieke reducties van 40% tegen 2020 en 95% tegen 2050.

Er moet geld en technologie ter beschikking worden gesteld dat ontwikkelingslanden moet helpen met de aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering die ze vandaag al ondervinden en hen helpt met de vermindering van hun koolstofemissies. We moeten de bronnen die de aarde ons ter beschikking stelt eerlijk verdelen zodat elke inwoner van deze planeet én de toekomstige generaties – waaronder wij jongeren behoren - een waardig leven binnen de ecologische limieten kan leiden.