“‘Live verslag uit bezet gebied’
We kregen de laatste weken veel verontrustende berichten uit Palestina, in het bijzonder uit Gaza. Gisteren vertrok ik voor de tweede maal op observatiemissie, om de sfeer in Israel en de bezette Paletijnse gebieden ter plaatse te ervaren. Het belooft een boeiende ervaring te worden.
In contact met de bevolking merk je algauw dat de recente gebeurtenissen de bevolking niet onberoerd laten. In Bethlehem waren de winkels een paar dagen gesloten, als rouwbetuiging aan de gestorven strijdmakkers. Vandaag was dat voorbij, maar we waren wel getuige van een herdenkingsviering vlak voor de Geboortekerk in Bethlehem. Maar daarover later meer.
Alternatief toerisme.
Vorig jaar bezochten we met de vrijwilligers van VPK vele interessante ngo’s en spraken met hun verantwoordelijken (Daarover bracht ik verslag uit in mijn eerste blogs). Dit jaar sprak VPK de Alternative Tourisme Group aan (ATG).
Dat gaf mij deze morgen inderdaad een “alternatief” gevoel. We stapten in een busje en ontmoetten een gids, die ons aansprak vanuit zijn professionele gidsenervaring. Dat was op het eerste zicht niet wat ik verwachtte van een “observatiemissie”. Maar gelukkig merkte ik al gauw dat ATG inderdaad alternatief werkt. Ze maken programma’s die aangepast zijn aan de voorkeur van de klant: sociaal, milieu, godsdienst, …. Hun klanten zijn mensen op vredesmissies, pelgrimstochten, sociale inleefreizen,… Ze richten zich tot vrijwilligers en professionelen. In het programma staat het contact met de plaatselijke bevolking centraal. Door te werken met Palestijnse gidsen, busjes, chauffeurs, steunen we de plaatselijke economie.
Toerisme in Bethlehem.
Onze reis begon in Bethlehem. Daar is het toerisme de eerste economische pijler. Bethlehem is een gegeerde bezoekplaats voor gelovige mensen. Vele godsdiensten hebben er hun sites. Door de politieke onrust komen er echter minder pelgrims. Degenen die toch nog komen, beperken hun bezoek tot de godsdienstige plaatsen. Een bezoek aan de stad Bethlehem en haar souvenirwinkeltjes of restaurants, is er zelden nog bij. Zoals de andere toeristen bezochten ook wij de Geboortekerk en de Herdersgrot. De gids gaf ons een degelijke uitleg op religieus en cultureel vlak. Zijn verhaal bevatte ook interessante historische en sociaal-culturele informatie.
Maar dat was slechts een deel van het programma. Drie andere bezoeken maakten diepe indruk.
We bezochten een landbouwersdorp dat stilaan wordt ingesloten door Joodse nederzettingen. Jaar na jaar palmen die meer landbouwgrond in.
We spraken met de verantwoordelijken van een kleine plaatselijke ngo. HEDS (Health & environment Development Society) ondersteunt de plaatselijke bevolking bij hun problemen met landbouw en gezondgheid. Er zijn enkele professionele krachten, o.a. een arts en landbouwingenieur. Hun werking wordt voor een groot deel gedragen door de financiele steun van buitenlandse partners en de inzet van Palestijnse vrijwilligers.
Ik was het meest onder de indruk van ons bezoek aan de Tent of Nations, waar Daoud Nassar ons vertelde over zijn positieve overtuiging: Palestina heeft een toekomst, op voorwaarde dat het kan weggroeien uit haar negatieve imago. Dat kan enkel als Palestijnen zelf geloven in hun positieve krachten. Daoud zet zich in om de Palestijnen op een vreedzame manier in die richting te helpen evolueren. Als die positieve groei een kans krijgt, zal het geweld afnemen. Daoud is een begenadigd spreker, die zijn verhaal kracht bijzet met prachtige voorbeelden: stof voor een blog als ik wat meer tijd heb…
Het werd een leerrijke dag, duidelijk teveel om vanavond op het net te krijgen. Veel stof tot nadenken. Als het zo verder gaat, belooft het een boeiende reis te worden. Hopelijk wordt deze ervaring een bron voor literatuur die de MO-lezers appreciëren. (Tijdens mijn reis of kort erna.).