Malaria volgt ontbossing

Malaria volgt ontbossing

Joren Gettemans

23 juni 2010

Een geringe vermindering van de beboste oppervlakte kan in tropische regio's leiden tot een spectaculaire toeneme van malaria. Dat blijkt uit een studie in het Braziliaanse Amazonegebied.

Bij ontbossing blijven in de kaalgekapte stukken vaak poelen achter die gedeeltelijk door de zon verwarmd worden. Dat is een ideale biotoop voor de Anopheles darlingi-mug, de drager van malaria in het Amazonegebied, zeggen onderzoekers in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases.
De wetenschappers bestudeerden satellietbeelden van de bebossing in 54 districten in Brazilië aan de grens met Peru tussen 1996 en 2006. Ze vergeleken die beelden met gezondheidsgegevens. Daaruit bleek dat een vermindering van het bosoppervlak met amper 4 procent leidde tot een stijging van het aantal malariabesmettingen met 48 procent.
Critici wijzen erop dat er misschien nog andere oorzaken meespelen bij de uitbraak van malaria. Zo komen zich in recent ontboste gebieden vaak nieuwe bewoners bevestigen, die mogelijk al met malaria besmet zijn.